ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  

Ειδικό Δικαστήριο: Σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  
Intime news

Σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για δυο παραβάσεις καθήκοντος. 

Το Ειδικό Δικαστήριο χορήγησε τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη κατά πλειοψηφία 8-5 (με τα πέντε μέλη να προτείνουν να μην δοθεί κανένα ελαφρυντικό).

Νωρίτερα, την παροχή των αιτηθέντων ελαφρυντικών είχε προτείνει και η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή, η οποία στη συνέχεια πρότεινε να επιβληθεί στον πρώην υπουργό χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

Η απόφαση

Οι 13 ανώτατοι δικαστές έκριναν αθώους για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα την πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελενη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η κ. Τουλουπακη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας ενώ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία 8-5 και μεταβολή της κατηγορία για παράβασης καθήκοντος. Ομόφωνα αθώος κρίθηκε για την ηθική αυτουργία κρίθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι παραβάσεις καθήκοντος

Αντιθέτως, ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δυο παραβάσεις καθήκοντος, σε βάρος της Ελένης Ράικου με πλειοψηφία 7-6 και σε βάρος του Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα με πλειοψηφία 8-5. Κατά πλειοψηφία 8-5 αθωώθηκε για την υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ απαλλάχθηκε με πλειοψηφία 7-6 για τις υποθέσεις Βγενοπούλου και Αλαφούζου.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε μόνο η Ελενη Τουλουπάκη, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του καθώς είναι ασθενής.