ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Καταγγελία ότι υπήρχε και δεύτερος σταθμάρχης που έφυγε από τη βάρδια

Τέμπη: Καταγγελία ότι υπήρχε και δεύτερος σταθμάρχης που έφυγε από τη βάρδια
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Τέμπη: Ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία για όσα προηγήθηκαν του δυστυχήματος. Η πιθανή παρουσία δεύτερου σταθμάρχη ο οποίος αποχώρησε και τα αναπάντητα ερωτήματα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega φιλοξενήθηκε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Ο γνωστός ποινικολόγος, μάλιστα, αποκάλυψε πως ήταν καλεσμένος την προηγούμενη ημέρα στο δελτίο αλλά δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει στον αέρα. «Είμαι σκληρός άνθρωπος, έχω κλάψει ελάχιστες φορές στη ζωή μου αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Κούγιας ανέφερε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιβραβεύσει τα νεαρά παιδιά που έσωσαν κι άλλους επιβάτες του μοιραίου τρένου. Στη συνέχεια μίλησε για την προσπάθεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, να αποφυλακιστεί από την Τουρκία ο πατέρας αδικοχαμένου επιβάτη, να παραστεί στην κηδεία και να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα. «Συμφώνησε ο Τούρκος ομόλογος του κ. Θεοδωρικάκου, περιμένουμε την απόφαση του Ερντογάν τη Δευτέρα που υπάρχει υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω τολμήσει να συζητήσω με τους ανθρώπους αυτούς τίποτα. Ακούω κάποιους «συναδέλφους» να μιλάνε για αποζημιώσεις. Εμένα οι άνθρωποι μου λένε «εμείς δεν θέλουμε λεφτά, τα παιδιά μας θέλουμε», σχολίασε για το τι έχουν ζητήσει οι οικογένειες των θυμάτων. Όπως ανέφερε, το κεντρικό πρόσωπο πλέον είναι ο συλληφθείς σταθμάρχης. «Όλα θα φανούν, κι οι προθέσεις της Δικαιοσύνης, από την απολογία του πρώτου κατηγορούμενου. Από τις ερωτήσεις του ανακριτή, θα καταλάβω αν όσα εξαγγέλθηκαν για την υπόθεση αυτή είναι πραγματικότητα. Θα φανούν οι προθέσεις», σχολίασε.

«Σήμερα μου δόθηκε μια πληροφορία που είναι ασφαλής, αλλά δεν μπορώ να κατονομάσω την πηγή, ότι στη βάρδια αυτή υπήρχαν δύο σταθμάρχες. Αυτός που μου το είπε είναι απόλυτος. Έπρεπε να είναι εκεί την ώρα που θα αναχωρούσε η αμαξοστοιχία και θα άλλαζαν οι γραμμές, τα κλειδιά όπως τα λένε. Αυτός στις 22:00 έφυγε για το σπίτι του. Είναι πολύ σοβαρό πραγματικά. Δεν θέλω να προβλέψω αν θα βρεθεί κατηγορούμενος. Σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας. Έχω κάνει αγώνες για αυτό. Είπε ένας που θέλει να λέγεται δικηγόρος, ότι κάνανε πάρτι, μόνο και μόνο για να του βάλουν τη φωτογραφία στην τηλεόραση. Σε τέτοιες τραγωδίες αναδεικνύονται συμπεριφορές. Υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά πράγματα. Τώρα παραδίδονται πιστοποιητικά θανάτου, έχει ελάχιστη σημασία αλλά έχει νομική σημασία. Αν δεν έχει πιστοποιητικό θανάτου, δεν μπορεί να εμφανιστεί στην υπόθεση ως διάδικος. Αν δεν έχει ταυτοποιηθεί, εμφανίζεται ως άφαντος. Το άλλο, πιο σημαντικό, είναι ο χρόνος της παραγραφής. Η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος, και μπορεί να επισύρει ισόβια κάθειρξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μόλις λίγη ώρα μετά από μια ακόμα σοβαρή καταγγελία, για την επικοινωνία που είχε ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας, με τον 59χρονο σταθμάρχη. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο μηχανοδηγός φέρεται να είπε «Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ», αλλά δεν εισέπραξε καμία απάντηση από το σταθμαρχείο…

Νωρίτερα το Σάββατο (4/3), ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας Β.Μ. οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την Κυριακή στις 11:00.

Ο σταθμάρχης αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες όπως την κακουργηματική πράξη της διατάραξης ασφαλείας των συγκοινωνιών αλλά και του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης, ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ευθύνες να στραφούν και σε άλλα πρόσωπα.