ΕΛΛΑΔΑ

Market Pass: Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο στις λαϊκές αγορές

Market Pass
Intime

Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προκειμένου να καταστεί συμβατό το τερματικό τους POS με την άυλη κάρτα του market pass

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την είσπραξη χρημάτων μέσω άυλων πιστωτικών καρτών που εντάσσονται στο πρόγραμμα market pass, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες που συνεργάζονται για την παροχή των τερματικών POS που κατέχουν, προκειμένου να τους ενεργοποιήσουν επιπλέον τον απαιτούμενο κωδικό εμπόρου 5499 (διάφορα καταστήματα τροφίμων), ούτως ώστε να καταστεί συμβατό το τερματικό POS με την άυλη κάρτα του market pass».

Τα παραπάνω γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα (6/03) ξεκίνησαν οι πληρωμές σε όσους δικαιούχους έχουν επιλέξει να λάβουν τα χρήματα του Market Pass σε άυλη ψηφιακή κάρτα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του μέτρου.

Παράλληλα μέχρι τις 2 Μαΐου όσοι δεν έχουν πληρωθεί θα μπορούν να κάνουν τροποποίηση στην αίτησή τους για ενδεχόμενα λάθη ή ανενεργό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Άλλοι 575.000 δικαιούχοι επίσης, οι οποίοι προτίμησαν την άυλη χρεωστική κάρτα, θα πληρωθούντο αργότερο μέχρι σήμερα, ενώ ήδη αποστέλλονται ειδοποιήσεις και οδηγίες από τις τράπεζες, για το πώς γίνεται η εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο.

Οι επόμενες πληρωμές

Με βάση το ισχύον ημερολόγιο πληρωμών, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας και θα υποβάλουν αίτηση από 1 έως 15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

  • στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο,
  • στις 3 Απριλίου 2023 για τον μήνα Απρίλιο,
  • στις 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο,
  • στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο, και
  • στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό και υποβάλλουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου 2023 θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

  • στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, και
  • στις 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Αίτηση στο gov.gr - Ποια στοιχεία που πρέπει να βάλετε

Αρχικά με την είσοδό σας στην πλατφόρμα χρειάζονται τρία στοιχεία:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN)
  • Στη συνέχεια θα επιλέξετε τον τρόπο πίστωσης των χρημάτων.

Είτε έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμείτε να συνεργαστείτε.

Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.

Τι πρέπει να κάνετε για τα λεφτά στην ψηφιακή κάρτα

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Αν έχετε επιλέξει πληρωμή στην τράπεζα, τα λεφτά θα μπουν κατευθείαν στον λογαριασμό σας.

Αναλυτικά τα ποσά του επιδόματος market pass

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Αυτό καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο 80% του επιδόματος.

Αναλυτικά τα ποσά του market pass στον παρακάτω πίνακα:

Market Pass - Ποιο το τηλέφωνο επικοινωνίας

Για οποιαδήποτε απορία για το market pass, μπορείτε να καλέσετε στο Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 210-2156327, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 ή να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσω email στο marketpass@ktpae.gr.