ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα οι κρίσιμες εξετάσεις για τη μικρή λευκή τίγρη - Βελτιώνεται η υγεία της

Σήμερα οι κρίσιμες εξετάσεις για τη μικρή λευκή τίγρη - Βελτιώνεται η υγεία της

Η μικρή λευκή τίγρης, που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, σήμερα θα υποβληθεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή της.

Με βάση αυτές τις εξετάσεις, που περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία, και όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά τους, δηλαδή αύριο το πρωί, θα καθοριστεί και η «τύχη» της.

Εφόσον οι κτηνίατροι κρίνουν ότι η κατάστασή της μπορεί να βελτιωθεί, ειδικά όσον αφορά στην παράλυση που έχει το ζώο από τη μέση και κάτω, τότε θα εξεταστεί ποιο είναι το καλύτερο και αν θα γίνει αποδεκτή κάποια πρόταση, από αυτές που φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν, για μεταφορά της σε καταφύγιο άγριων ζώων του εξωτερικού.

Εάν όχι, τότε η ευθανασία είναι μια επιλογή, για το άτυχο ζώο το οποίο εγκαταλείφθηκε σε άθλια κατάσταση από κάποιον ασυνείδητο, ο οποίος προφανώς εμπλέκεται σε παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.

Πάντως, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ στο Newsbomb.gr, κάθε θέμα είναι και καλύτερη για το τιγράκι, από τη στιγμή που φροντίζεται στην κλινική.

Στο υποσιτισμένο και παράλυτο ζώο χορηγούνται βιταμίνες, σιτίζεται κανονικά και εκτίθεται στο φως του ηλίου, με αποτέλεσμα η υγεία του να βελτιώνεται καθημερινά και να δείχνει να ανακάμπτει. Μάλιστα, η τίγρης έχει πάρει κι ένα κιλό, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως πολύ θετικό, από τον Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Οι κτηνίατροι της Περιφέρειας αλλά και άλλοι εξειδικευμένοι, θα αξιολογήσουν την κατάσταση αύριο, αναλόγως των εξετάσεων.

Φιλόζωοι: «Όχι ευθανασία στην τίγρη χωρίς τη συγκατάθεσή μας»

Οι φιλοζωικές οργανώσεις διατίθενται να βοηθήσουν με κτηνιατρική υποστήριξη τις αρχές και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις εξετάσεις και στη νοσηλεία της μικρής λευκής τίγρης, που έχει συγκινήσει πανελλήνιο. Ενδιαφέρον για την τύχη του, έχουν εκφράσει οργανώσεις και κτηνίατροι από το εξωτερικό.

Αυτές τις μέρες το τιγράκι θα υποβληθεί σε εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάστασή του, με το ενδεχόμενο για ευθανασία να είναι ανοιχτό.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές, με εισαγγελική παρέμβαση, αναζητούν αυτούς που το παράτησαν στον κάδο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία “Νέμεσις” για τα ζώα , το περιβάλλον και το κυνήγι με επιστολή της στο ΥΠΕΝ και την Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου κα Α. Μασούρα προτείνει και αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω :

«Η υπόθεση του νεαρού τίγρη, που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση πλησίον του Αττικού Πάρκου έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Μάλιστα σήμερα ήρθαν σε επικοινωνία με στέλεχος της Νέμεσις, αρμόδιο για την άγρια ζωή, κτηνίατροι από την Ταϊλάνδη, χώρα όπου ζουν τίγρεις ,προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες για τη κατάσταση του ζώου, αφού η εμπειρία τους είναι τεράστια.

Η Ελληνική κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχεί σφόδρα για την τύχη του.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε, όταν συγκεντρωθεί το σύνολο των εξετάσεων που υποβάλλεται το τιγράκι, για λόγους διαφάνειας της απόφασης που θα ληφθεί, στην επιστημονική επιτροπή για την ζωή του, να συμμετάσχουν και 3 κτηνίατροι από τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Λήψη απόφασης εν στενώ κύκλo και ιδίως ,αν η απόφαση αυτή παραπέμπει στην ευθανασία του, χωρίς τη συμμετοχή κτηνιάτρων του φιλοζωικού –περιβαλλοντικού χώρου, ζώου θα μας βρει κάθετα αντίθετους.

Η πρόταση αυτή είναι κατ’ αντιστοιχία των νόμων 4039/21 και του ισχύοντος 4830/21 , όπου στην 3μελή επιτροπή κτηνιάτρων που αποφασίζει για την ευθανασία αδέσποτου ζώου συντροφιάς, συμμετέχει κτηνίατρος της επιλογής των φιλοζωικών σωματείων.

Η «Νέμεσις» σεβόμενη κάθε μορφή ζωής στο πλανήτη, στέκεται κυρίως δίπλα σε αυτήν που δεν έχει φωνή».

Παρέμβαση και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενδιαφέρεται επίσης για τις κτηνιατρικές εξετάσεις του ζώου, ενώ φιλοζωικός οργανισμός των Βρυξελλών με καταφύγια άγριων ζώων διατίθεται να φιλοξενήσει την τίγρη. Επισημαίνει, επίσης, ότι ευθανασία δεν πρέπει να γίνει αν δεν υπάρχει κτηνιατρική συναίνεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε το μικρό λευκό αιλουροειδές ήρθε σε επικοινωνία με το ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Η Ειδική Γραμματέας κυρία Δημοπούλου Μάρσα ζήτησε εγγράφως από τον επικεφαλής του πάρκου, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του ζώου και αναμένουμε από τη διοίκηση να μας τον αποστείλει μόλις ολοκληρωθεί η μαγνητική και έχουμε πορίσματα από δύο κτηνιάτρους.

Είμαστε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και τον οργανισμό FourPaws έτσι ώστε να αποστείλουμε τον ιατρικό φάκελλο του ζώου. Το FOUR PAWS διαθέτει καταφύγια άγριων ζώων όπου δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενηθεί το μωρό στη περίπτωση που οι κτηνίατροι στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφανθούν για τη δυνατότητα συνέχισης της ζωής του.

Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα απ ' όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία. Το ίδιο θα ζητηθεί και από τον Αρχηγό του λιμενικού σώματος».

Σχετικές ειδήσεις