Το απόλυτο εγχειρίδιο για τα αγαπημένα μας αιλουροειδή
O Χόρχε Κάπα και ο Τσίτσος μαζί με το βιβλίο τους που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίτσος - Η πρώτη γάτα influencer στην Ελλάδα έχει το δικό της βιβλίο

Ο μυστηριώδης κόσμος της γάτας μέσα από τα μάτια του Τσίτσου, της πρώτης γάτας Influencer στην Ελλάδα - Τώρα η διάσημη γάτα των social media, έχει το δικό της βιβλίο και με τον ιδιοκτήτη της, Χόρχε Κάπα, συζητούν φιλοσοφικά ζητήματα, ίσως και άλυτα από την εποχή που η γάτα πάτησε το πόδι της σε αυτόν εδώ τον πλανήτη.

Δεν είναι λίγοι οι γατόφιλοι που θα ήθελαν να υπάρχει ένα εγχειρίδιο με οδηγίες το οποίο θα αναφέρει τα πάντα για τις γάτες και θα δίνει απαντήσεις σε εκατοντάδες ερωτήματα.

Ο Χόρχε Κάπα ιδιοκτήτης της πρώτης Influencer γάτας (σ.σ. Τσίτσος) στην Ελλάδα μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην απόφαση του να γράψει ένα βιβλίο για τα αγαπημένα μας αιλουροειδή.

Μιας και ο Τσίτσος δεν είναι μία συνηθισμένη γάτα αλλά μία μια γάτα που μιλούσε πολύ, το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα αναφέρει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε νέος ή έμπειρος ιδιοκτήτης γάτας.

Τελικά ο Τσίτσος όχι μόνο «μιλάει» αλλά «γράφει» κιόλας, τι σε έκανε να θέλεις να γράψεις αυτό το βιβλίο;

«Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Πώς προέκυψε το βιβλίο του Τσίτσου; Ως φυσική συνέπεια. Μιλώντας ή μάλλον γράφοντας ακατάπαυστα στα κοινωνικά δίκτυα για σχεδόν τρία χρόνια κάποια στιγμή ο Τσίτσος συνειδητοποίησε ότι όλη αυτή την πληροφορία που επικοινωνεί εδώ και τόσο καιρό όφειλε να συγκεντρωθεί κάπου, ώστε να φτιαχτεί μια Βίβλο για τις γάτες! Χωρίς βέβαια να ξεχνάει ούτε στιγμή τις ιδιαιτερότητες (ΤΙ; ΙΔΙΟΡΥΘΜΙΕΣ; ε όχι δα) του χαρακτήρα του, χωρίς να λησμονεί το μεγαλείο και την υπεροχή του σε σχέση με τους χούμανς. Κάπως έτσι ζήτησε από τον χουμανιστικό του πατέρα, τον Χόρχε να αρχίσει να καταγράφει τους μεταξύ τους διαλόγους. Και να που φτάσαμε, να έχουμε μπροστά μας το βιβλίο του Τσίτσου, “Τσίτσος η γάτα που μιλούσε πολύ” (όντως ΠΟΛΥ)».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κεφάλαιο;

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω! Το βιβλίο γράφτηκε κατά τύχη, σαν ένα αστείο, σαν μια πλάκα, σαν ένα παιχνίδι. Το ένα κεφάλαιο έφερνε το επόμενο και πάντα υπήρχε η απορία αν αυτό το Βιβλίο θα ολοκληρωνόταν όντως κάποτε! Τελικά ολοκληρώθηκε. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, αλλά σκέφτομαι διάφορα κεφάλαια και χαμογελώ, ο Τσίτσος που ψάχνει το γενεαλογικό του δένδρο, που ζητάει από τον πατέρα για ώρες να ανοίγει και να κλείνει τις πύλες των ανακτόρων χωρίς ο ίδιος να αποφασίζει αν θέλει να βγει ή όχι και άλλα πολλά που όσοι αγαπούν τις γάτες θα ταυτιστούν μαζί τους».

Τι μας μαθαίνουν οι γάτες;

«Το πιο σημαντικό που μπορεί να διδάξει μια γάτα σε ένα χούμαν είναι το μάθημα της... σιωπής. Η γάτα απλώς παρατηρεί τα γεγονότα. Δεν τα σκέφτεται. Τα παρατηρεί με ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά δεν τα αναλύει, δεν τα αξιολογεί, δεν επαναστατεί απέναντί τους, δεν απογοητεύεται με αυτά. Και μέσα από αυτή την σιωπηλή παρατήρηση αναδύεται ένα σπάνιο άρωμα που οι χούμανς έχουν ξεχάσει. Αυτό το άρωμα είναι το άρωμα της Αγάπης, της Συμπόνοιας, του Θείου. Και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι φαντάζονται οι άνθρωποι για το τι είναι η αγάπη».

Τι θα μάθουν οι γατόφιλοι και μη από το βιβλίο;

«Οι γατόφιλοι θα μάθουν μερικά μυστικά της συμπεριφοράς της γάτας, μερικά πράγματα που δεν γνωρίζουν για το σώμα της γάτας, αλλά κυρίως θα απολαύσουν ιστορίες που θα τους θυμίσουν την λατρεία τους για την δική τους γάτα. Οι μη-γατόφιλοι, θα μάθουν ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ζεις, πιο γατίσιος, πιο ζωικός και κατά πάσα πιθανότητα θα ερωτευτούν την Γάτα».

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ»

Ο Τσίτσος ήταν μια γάτα σαν όλες τις άλλες, μια γάτα που ζούσε με βάση το ιερό τρίπτυχο «Όταν νυστάξεις, κοιμήσου· όταν πεινάσεις, φάε και στο ενδιάμεσο γλείψου». Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως πιο προνομιούχος, μιας και ζούσε μέσα στα ανάκτορα και περιτριγυριζόταν από 15 ανυπόληπτες γάτες-πληβείους, ενώ είχε για υπηρέτη τον χουμανιστικό πατέρα του μέχρι που κάποια στιγμή συνέβη κάτι εξαιρετικό, κάτι που δεν είχε συμβεί για χιλιετηρίδες. Ο Τσίτσος ανακάλυψε ότι μπορεί να... ομιλεί.

Και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να επιδίδεται σε ατέρμονους διαλόγους με τον πατέρα, συζητώντας για τα μυστικά και τις αλλόκοτες συμπεριφορές της γάτας, για την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της έναντι στους χούμανς.

Μέσα από έντονες πνευματικές ζυμώσεις, πανάρχαια, εναγώνια ερωτήματα όπως «υγρή ή ξηρά τροφή», «στείρωση ή όχι», επιτέλους βρήκαν την απάντησή τους, αλλά οι δύο θαρραλέοι συζητητές δεν σταμάτησαν εκεί! Καταπιάστηκαν και με φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το αν υπάρχει νόημα στη ζωή και αν αυτή η μυστηριώδης ουρά που ξεφυτρώνει πίσω από τη γάτα για μια ζωή είναι δική της ή ξένη.

Και ενώ ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, κάτι το σκοτεινό, το απειλητικό συνέβη κάπου στην Άπω Ανατολή, κάτι που απείλησε να ανατρέψει ολοκληρωτικά την καθεστηκυία τάξη στην αυτοκρατορία της πριγκίπισσας Τσίτσου!

«Αγαπητοί μου followers, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για την κατάκτηση του κόσμου από το είδος μου, με τη βοήθεια του πτωχού ανθρώπου μου.
Με αγάπη, Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ», αναφέρει ο Τσίτσος στην περιγραφή του βιβλίου του.

Η ιστορία του μικρού γατούλη από την Χίο

Πριν από λίγο καιρό ο Χόρχε Κάπα (Γιώργος Κάκαρης), μπαμπάς του Τσίτσου, της πρώτης γάτας influencer στην Ελλάδα, παραχώρησε συνέντευξη στο Newsbomb.gr και αποκάλυψε τα μυστικά των μικρών αιλουροειδών φίλων μας.

Ο Χόρχε, όπως περιγράφει έχει ανακαλύψει μεγάλη ευτυχία στην επαφή με τα αιλουροειδή πλάσματα και σκέφτηκε να επικοινωνήσει αυτή του την εμπειρία και σε άλλους μέσα από το διαδίκτυο. Η ιστορία του Τσίτσου ξεκίνησε το 2015 όταν ο Γιώργος τον εντόπισε σε ηλικία 15 ημερών, σε άθλια κατάσταση μέσα σε ένα κάδο σκουπιδιών, να τον τρώνε οι ψύλλοι. Ο ίδιος αποφάσισε να τον σώσει. «Τον πήγαμε στον κτηνίατρο ο οποίος δεν μας έδωσε πολλές ελπίδες για την επιβίωσή του. Όμως ο Τσίτσος τα κατάφερε. Από τότε ζει μαζί μας κυρίως μέσα στο σπίτι με λίγες βόλτες», ανέφερε ο Χόρχε Κάπα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι φροντίζει 120 αδέσποτες γάτες στην περιοχή της Χίου όπου και μένει αλλά μέσα στο σπίτι ο αρχηγός είναι ένας, ο «Τσίτσος». Παράλληλα, τοποθετήθηκε σχετικά με τις αδέσποτες και τις δεσποζόμενες γάτες, ο ίδιος είναι αντίθετος με το να πληρώσει κάποιος για να πάρει ένα κατοικίδιο ζωάκι.

O Τσίτσος μέσα από τα Social Μedia αλλά και την προσωπική του ιστοσελίδα λαμβάνει κάθε μέρα εκατοντάδες σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία ζητούν την γνώμη του σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γάτες, κυρίως συμπεριφορικά, ή θέματα διατροφής και υγείας. Μάλιστα αρκετές φορές ανταλλάσσει φωτογραφίες με άλλες γατούλες.​

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με εκείνους που σιχαίνονται αυτά τα γλυκά αιλουροειδή πλασματάκια είπε: «Η γάτα έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται, δηλαδή να περιποιείται μόνη της το τρίχωμά της. Σπαταλάει τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα για τον καλλωπισμό της. Μπορώ να σας πω ότι από τότε που πήρα γάτα κάποια πράγματα που σιχαινόμουν πλέον μου φαίνονται νορμάλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γλώσσα της γάτας είναι ειδικά κατασκευασμένη να λειτουργεί και ως χτένα.

Ο Τσίτσος, η πρώτη γάτα influencer στην Ελλάδα.

Όσον αφορά αυτό που τον έχει εντυπωσιάσει περισσότερο στα τόσα χρόνια ασχολίας του με τις γάτες ανέφερε: «Με έχουν εντυπωσιάσει οι ιαματικές ιδιότητες αλλά και η ιστορία της. Στην Αρχαία Αίγυπτο, η γάτα λατρευόταν σαν θεά. Στην ιστορία της, η ανθρωπότητα την αντιμετώπισαν σκληρά. Η γάτα έχει περάσει από πολλά στάδια αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βρει τη θέση που της αξίζει».

Η γάτα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του γουργουρίσματος

Επιστημονικά στοιχεία που βγαίνουν ανά καιρούς στο διαδίκτυο υποδηλώνουν ότι το γουργούρισμα τους, μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του ιδιοκτήτη με ποικίλους τρόπους. Ο μπαμπάς του Τσίτσου, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες για ιδιοκτήτες γάτας που ήταν άρρωστοι ή είχαν κάποιον πόνο, και αισθάνονται καλύτερα ή και θεραπεύονται, από το γουργούρισμα της γάτας τους.

«Έχουν υπάρξει έρευνες που δείχνουν ότι το γουργουρητό είναι ευεργετικό και θαυματουργό. Φίλοι του Τσίτσου έχουν περιγράψει περιπτώσεις ακόμα και με ασθένειες που θεραπεύτηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η πιο δημοφιλής θεωρία θέλει τις γάτες να έλκονται ενστικτωδώς από τα κουτιά, επειδή τους προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας (κάτι σαν καταφύγιο) από πιθανούς κινδύνους, ενώ παραμονεύουν το θήραμά τους.

Πώς ακριβώς λοιπόν το γουργούρισμα είναι τόσο ευεργετικό;

Μια γάτα γουργουρίζει με συχνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 25-150 hertz. Αυτό το μήκος συχνοτήτων αντιστοιχεί με αυτές που χρησιμοποιούνται για θεραπείες δονήσεων αναγέννησης των ιστών.

Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία δονήσεων; Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλής έντασης άσκηση, τα οστά και οι μύες δυναμώνουν. Η θεραπεία δόνησης έχει την ίδια επουλωτική δράση. Έτσι αντίστοιχα το γουργούρισμα της γάτας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των οστών και μυών.

17 πράγματα που πιθανώς να μην γνωρίζατε για τη γάτα

Ο Τσίτσος μάς αποκάλυψε δεκαεπτά πράγματα που κρύβονται πίσω από αυτά τα μικρά υπέροχα πλάσματα.

Ο Τσίτσος.
  1. Ενώ οι άνθρωποι έχουν 206 οστά, οι γάτες έχουν κατά μέσο όρο 244 (o ακριβής αριθμός των οστών κυμαίνεται μεταξύ 230-250 ανάλογα με το πόσο μακριά είναι η ουρά μιας γάτας και πόσα δάχτυλα έχει η γάτα)
  2. 40% των γατών Μέιν Κουν έχουν έξι δάχτυλα στα πόδια τους. Αυτό οφείλεται σε μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη!
  3. Η αγαπημένη γάτα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν η εξαδάχτυλη Χιονάτη. Οι απόγονοί της υπάρχουν μέχρι σήμερα και ζουν στο Σπίτι του Έρνεστ, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο Γάτας. Όλες φέρουν την μετάλλαξη στην οποία οφείλεται η εξαδαχτυλία, αλλά δεν είναι όλες εξαδάχτυλες! Οι εξαδάχτυλες γάτες ονομάζονται και γάτες Χέμινγουεϊ!
  4. Οι ενήλικες γάτες έχουν 30 δόντια, ενώ τα γατάκια έχουν 26 δόντια
  5. Μια γάτα σπιτιού είναι γενετικά 95,6% όμοια με μια τίγρη. Σε αντιδιαστολή ένας άνθρωπος είναι γενετικά 99% όμοιος με ένα χιμπαντζή
  6. Οι γάτες μπορούν να τρέχουν περίπου 48 χλμ/ώρα αλλά μόνο σε μικρές αποστάσεις. Μια οικιακή γάτα θα μπορούσε να νικήσει τον σούπερ σταρ Γιουσέιν Μπολτ στα 200 μέτρα.
  7. Οι γάτες μπορούν να πηδήξουν 5 φορές το ύψος τους!
  8. Ο εγκέφαλος μιας ενήλικης γάτας έχει μήκος περίπου 5 εκατοστά και ζυγίζει 30 γραμμάρια και έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα νευρώνων από τον εγκέφαλο των σκύλων
  9. Τα αρσενικά είναι συνήθως αριστεροπόδαρα ενώ τα θηλυκά συνήθως δεξιοπόδαρα, Μερικές γάτες είναι αμφιδέξιες!
  10. Η γλώσσα της γάτας περιέχει έναν αριθμό θηλών που μοιάζουν με αγκίστρια στραμμένα προς την πλευρά του οισοφάγου.
  11. Οι γάτες έχουν ένα επιπλέον όργανο που τους επιτρέπει να δοκιμάσουν διάφορα αρώματα στον αέρα.
  12. Η μύτη κάθε γάτας είναι μοναδική, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα.
  13. Τα στειρωμένα αρσενικά ζουν 62% περισσότερο από τα αστείρωτα ενώ τα στειρωμένα θηλυκά 39% περισσότερο από τα αστείρωτα
  14. Μεταξύ 2002 και 2012, η μέση διάρκεια ζωής μιας γάτας αυξήθηκε κατά ένα χρόνο
  15. Το μήκος των μουστακιών της γάτας είναι περίπου ίδιο με το πλάτος του σώματος και επιτρέπουν σε μια γάτα να καταλάβει αν χωράει σε ένα στενό σημείο
  16. Οι γάτες περπατούν σαν τις καμήλες και τις καμηλοπαρδάλεις, αρχικά κινούνται τα δύο δεξιά τους πόδια και μετά τα δύο αριστερά τους πόδια!
  17. Οι γάτες κοιμούνται 12-16 ώρες την ημέρα και επενδύουν το 1/3 της ώρας που είναι ξύπνιες στον καλλωπισμό τους.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Ο Τσίτσος μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τα αγαπημένα μας αιλουροειδή

Οχάιο: Αφρικανική αγριόγατα κυκλοφορούσε ελεύθερη - Ήταν θετική στην κοκαΐνη

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκε νέο είδος γάτας στην «κορυφή του κόσμου» - Oι σπάνιες ορεσίβιες...γκρινιάρες

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ