ΕΛΛΑΔΑ

H Ακαδημία Αθηνών θα τιμήσει τους «νεαρούς και ηρωικούς διασώστες» της τραγωδίας στα Τέμπη

H Ακαδημία Αθηνών θα τιμήσει τους «νεαρούς και ηρωικούς διασώστες» της τραγωδίας στα Τέμπη

Στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί απονομή, μεταξύ άλλων, βραβείου κοινωνικής αρετής στους τρεις «νεαρούς και ηρωικούς διασώστες της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη».

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας, η Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά» θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός κ. Αλέξανδρος Νεχαμάς.

Στη συνέχεια θα απονεμηθεί το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 στην κα Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της Συνεδρίας θα απονεμηθεί και το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, στους τρεις νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity κ. Ανδρέα Αλικανιώτη, κ. Μιχάλη Κλάψη και κ. Άγγελο Τσιαμούρα, οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η Ακαδημία διευκρινίζει ότι στο πρόσωπό τους τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος. Τέλος, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων για το έτος 2024.

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20230323