ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρέμποροι άγριων ζώων: Έβγαζαν εκατομμύρια και τα περνούσαν παράνομα στην Ελλάδα

Λαθρέμποροι άγριων ζώων: Έβγαζαν εκατομμύρια και τα περνούσαν παράνομα στην Ελλάδα
GLOMEX

Λαθρέμποροι... αθώων ψυχών: «Βιομηχανία» εκατομμυρίων με τον βασανισμό & την παράνομη πώληση άγριων ζώων

Σοκαριστικές είναι οι καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα σχετικά με το λαθρεμπόριο άγριων ζώων στη χώρα μας μέσα από ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπήρχαν αγγελίες αναρτημένες σε ιστοσελίδα που διαφήμιζαν την πώληση εξωτικών ζώων, όπως πίθωνες και βόες έναντι 2.300 δολαρίων, κουτάβια τζάγκουαρ για 1.450 δολάρια, μαϊμού αράχνες που απειλούνται υπό εξαφάνιση για 5.000 δολάρια αλλά και σπάνιοι παπαγάλοι έναντι 8.000 δολαρίων.

Η ΕΡΤ επικοινώνησε με λαθρέμπορο άγριων ζώων, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει ως έδρα την Αμερική και υποσχόταν ότι μπορεί να στείλει τιγράκια και τζάγκουαρ στη διεύθυνση του πελάτη στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ο διάλογος με υποψήφιο πελάτη:

Λαθρέμπορος άγριων ζώων: «Μπορούμε να κάνουμε αποστολή σε όλο τον κόσμο. Για ποιο ζώο ενδιαφέρεστε; Μπορείτε να δείτε και την ιστοσελίδα μας»

Πελάτης: «Στην Ελλάδα είναι παράνομη η αγορά ενός άγριου ζώου. Πώς κάνετε την αποστολή»

Λαθρέμπορος άγριων ζώων: «Μην ανησυχείτε, εμείς θα στείλουμε το εξωτικό ζώο σας στη διεύθυνση σας στην Ελλάδα»

Το ψάρεμα των πελατών και η είσοδος των ζώων στην Ελλάδα

Όπως αποκαλύπτει η Μαρία Γανώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ANIMA», τα άγρια ζώα έρχονται από πύλες εισόδου όπως η Τουρκία και η Κύπρος. Ωστόσο και η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται και εκείνη πύλη εισόδου και για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου διακινούν κυρίως τίγρεις, λεοπαρδάλεις και λιοντάρια.

Μάλιστα ο λαθρέμπορος υπόσχεται στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ ότι μπορεί να στείλει κουτάβια λευκής τίγρης όπως αυτό που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Σε άλλο σημείο η συζήτηση με τον υποψήφιο πελάτη συνεχίζεται:

Λαθρέμπορος άγριων ζώων: «Διαθέτουμε ανθρώπους που ειδικεύονται στη μεταφορά αυτών των ζώων, ενώ έρχονται και τα σχετικά έγγραφα με τα οποία παρακάμπτουμε τους ελέγχους και τους τελωνειακούς. Σας εγγυώμαι ότι θα παραλάβετε την τίγρη σας»

Πελάτης: «Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την αποστολή»

Λαθρέμπορος άγριων ζώων: «Η αποστολή γίνεται αεροπορικώς, η διαδικασία είναι μυστική και δεν μπορώ να την αποκαλύψω. Η αποστολή θα γίνει χωρίς να έχετε μπελάδες. Κανείς δεν θα μάθει γι' αυτό»

Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση της Europol ψαρεύουν πελάτες από το διαδίκτυο και τα social media και χρησιμοποιούν εταιρείες βιτρίνες για νομιμοφανή μεταφορά των ζώων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Συνεργάζονται με λαθροθήρες με σύγχρονα μέσα όπως συσκευές gps και συσκευές νυχτερινής όρασης.