ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος - Επίθεση σε αρχαιολόγο: «Είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες», λέει η δικηγόρος του θύματος

Μύκονος - Επίθεση σε αρχαιολόγο: «Είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες», λέει η δικηγόρος του θύματος

«Μαφιόζικο χτύπημα» καταγγέλει η δικηγόρος του αρχαιολόγου που διαχειρίζεται οικοδομικές άδειες στο νησί της Μυκόνου.

Για το σοβαρό περιστατικό ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού, μίλησε η δικηγόρος του Έφη Μουγκαράκη στην ΕΡΤ.

Ο άντρας ο οποίος έπειτα από την επίθεση φέρει βαριά τραύματα και σπασμένα πλευρά, εργάζεται στη Μύκονο και από το χέρι του περνούν όλες οι οικοδομικές άδειες, με τη δικηγόρο του να δηλώνει ότι στο παρελθόν είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες.

Μάλιστα, είχαν παρατηρηθεί κάποιες ύποπτες κινήσεις και ενέργειες που είχαν λάβει χώρα έξω από τον χώρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ ανέφερε ότι η κατηγορία πρέπει να αναβαθμιστεί και να αφορά την επίθεση κατά της ζωής του και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Όπως είπε ο αρχαιολόγος -που έχει χρεωθεί από κοινού με άλλους συναδέλφους του το νησί της Μυκόνου σχετικά με τον αρχαιολογικό έλεγχο- ο ξυλοδαρμός που έχει υποστεί είναι βαρύτατος ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε διαφορές με κανέναν.

«Xθές κλήθηκε να καταθέσει στο Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ. Πράγματι έδωσε μια κατάθεση, διότι πρώτη κατάθεση ήταν όταν ήταν κλινήρης και νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. Η δεύτερη αυτή ήταν συμπληρωματική. Θα ακολουθήσουν και άλλες όμως, γιατί ανακτά και τη μνήμη του σιγά σιγά και στοιχεία περιέρχονται στα χέρια του. Το σημαντικό είναι ότι δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας αυτό που λέγαμε παλαιότερα παράσταση πολιτικής αγωγής. Μιας κατηγορίας που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι αναβαθμισμένη, να αφορά δηλαδή την επίθεση κατά της ζωής του και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη όπως διαβιβάστηκε από το Αστυνομικό τμήμα της Κηφισιάς», είπε η κυρία Μουραγκάκη.

Τόνισε ότι ο αρχαιολόγος δεν μπορεί να γνωρίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τον χτύπησαν διότι η επίθεση έγινε από πίσω. Όπως είπε δεν τους είδε, τον έριξαν αναίσθητο και δεν του είπαν λέξη, «ήταν απολύτως μαφιόζικο το χτύπημα».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του έκανε γνωστό ότι αναρρώνει, πλην όμως έχει κατάγματα εκατέρωθεν στα πλευρά και δεν έχει επανέλθει πλήρως η όραση λέγοντας ότι «εδώ φοβόμαστε μήπως υπάρχει κάποια πιο σταθερή βλάβη».

Μητσοτάκης για Μύκονο: «Δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου - Θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα»

Σύσκεψη με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: σε πολεοδομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αστυνόμευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μικτού κλιμακίου από Επιθεωρητή Δόμησης, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές. Αποφασίστηκε επίσης η σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.