ΕΛΛΑΔΑ

1821: Αυτοί που δεν πρόλαβαν να δουν την Επανάσταση

1821: Αυτοί που δεν πρόλαβαν να δουν την Επανάσταση

Εκτός από τους μεγάλους ήρωες που όργωσαν τον Μοριά και τη Ρούμελη και αυτούς που έκαναν το Αιγαίο και πάλι ελληνική θάλασσα, υπήρξαν και αυτοί που έβαλαν τον σπόρο της Επανάστασης.

Μια επανάσταση ορίζεται από πολλούς ως ένα στιγμιαίο γεγονός. Είναι μια τομή χάους στην ιστορία μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών συνθηκών, εντελώς ανόμοιες μεταξύ τους. Τα γεγονότα που οδηγούν στο ξέσπασμα μιας επανάστασης προβάλλονται συγκυριακά. Ένα τυχαίο γεγονός, μια επέτειος, κάποιος που φωνάζει «αύριο θα είναι αργά, τώρα πρέπει να ξεσηκωθούμε».

Η ιστορικότητα, και κυρίως η ηρωικότητα, αυτής της στιγμής ρίχνει μια ομίχλη στα γεγονότα γύρω από αυτή. Έτσι δημιουργείται ένα πέπλο άγνοιας για όσους προετοίμασαν το έδαφος για να γίνει η επανάσταση. Η Επανάσταση του 1821 δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Η εθνική παλιγγενεσία είναι απολύτως φυσιολογικό να δημιουργεί μια σχεδόν μεταφυσική αύρα γύρω από αυτή. Είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που συνοδεύει όλες τις επιτυχημένες επαναστάσεις. Ένα ολόκληρο έθνος σε λήθαργο που ξαφνικά ακούει το ξυπνητήρι της εθνικής αυτοδιάθεσης και διεκδικεί τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιστορικό προσκήνιο. Είναι όμως ακριβώς έτσι;

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.gr