ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας στο Newsbomb για το 5ο Δημοτικό Χίου: «Κινδυνεύουν παιδιά από το ετοιμόρροπο κτήριο»

Κραυγή αγωνίας στο Newsbomb για το 5ο Δημοτικό Χίου: «Κινδυνεύουν παιδιά από το ετοιμόρροπο κτήριο»
Facebook

«Καμπανάκι» έκρουσε ο Άκης Τσελέντης για την κατάσταση του κτηρίου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, με μητέρα μαθήτριας να ξεσπά στο Newsbomb.gr και να ζητά την επιδιόρθωσή του για να μην υπάρξουν «νέα Τέμπη».

Η κτηριακή κατάσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου είναι κάκιστη, ενώ χρήζει άμεσης αποκατάστασης των ζημιών καθώς το σχολικό κτήριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και δασκάλων.

Αγανακτισμένοι οι γονείς, ζητάνε να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εργασίες καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια των παιδιών τους.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την κα Μαρία Δημητράκη, μητέρα μαθήτριας του εν λόγω σχολείου, η οποία σχολίασε πως επιβάλλεται να γίνει ανακατασκευή ώστε να καταστεί ασφαλές για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

«Η κόρη μου γλίτωσε, πέρυσι, τη ζωή της για 10 δευτερόλεπτα», είπε η κα Δημητράκη αναφερομένη στο περσινό περιστατικό όταν οι σοβάδες από τις κολώνες στην είσοδο του σχολείου έπεσαν την ώρα που το σχολείο ακόμα λειτουργούσε. «Από τύχη δεν είχαμε θρηνήσει θύματα», συμπληρώνει.

«Ο διευθυντής του σχολείου έχει προβεί σε κινήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά ο Δήμος Χίου δεν το προχωρά ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά μας και τους δασκάλους», είπε και συνέχισε: «H μελέτη και το κονδύλι έχει εγκριθεί, είναι κοντά στις 500.000 ευρώ η αποκατάσταση».

Η μητέρα, όπως και όλοι οι γονείς του σχολείου, ζητά άμεσα να λυθούν τα πιθανά προβλήματα του 5ου Δημοτικού και να γίνουν οι επί πλέον απαιτούμενες επεμβάσεις για την καλυτέρευση της σεισμικής του συμπεριφοράς.

Τέλος, διευκρίνισε πως: «Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, να μην γίνει κάτι παρόμοιο με τα Τέμπη, να μην ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο»

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Άκης Τσελέντης

Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, τοποθετώντας στο επίκεντρο το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου στο Βαρβάσι, έκανε λόγο για σχολείο «φέρετρο» ενώ εκφράζει φόβο για «νέα Τέμπη» σε περίπτωση σεισμού.

Ο ίδιος, εκτός των άλλων προτρέπει τον Δήμο Χίου να περικόψει κονδύλια από περιττές δαπάνες και να τα διαθέσει στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.

Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.

Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.

Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.

(**) Ελπίζω να μη το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά» όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας που έγινα πορτοκαλί και μετά πράσινα …»

Διαβάστε επίσης:

Χίος: Παράδοση - παραλαβή στην 96 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής παρουσία Χαρδαλιά

Χίος: Αεροδιακομιδή 3χρονου αγοριού στην Αθήνα - Διασωληνώθηκε μετά από υψηλό πυρετό

Χίος: Κατάθεση ψυχής από το προσωπικό του ΕΚΑΒ και της Π.Α. για την αεροδιακομιδή βρεφών