ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΟΕΕ - Καλλιακμάνης: «Ίσως έπρεπε να φύγει κι αυτός ο αστυνομικός και να καεί το περιπολικό»

 ΑΣΟΕΕ, πυροβολισμοί
Newsbomb.gr

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο και τόνισε ότι οι κουκουλοφόροι θα μπορούσαν να πάρουν ακόμη και τον οπλισμό των αστυνομικών που βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ

«Φοβήθηκα ότι θα με λιντσάρουν, γι' αυτό πυροβόλησα στον αέρα τέσσερις φορές», επανέλαβε ο αστυνομικός που βρέθηκε έξω από την ΑΣΟΕΕ, την ώρα που κουκουλοφόροι έκαναν επεισόδια.

Το βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τους κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες και να καταδιώκουν το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα της οδού Πατησίων ενώ το κέντρο της Αστυνομίας είχε δώσει εντολή να μην περνά κανένα υπηρεσιακό όχημα από το σημείο (και στα δύο ρεύματα).

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλικμάνης, τόνισε: «35 άτομα ρίχνουν πέτρες, καίνε, κάνουν έκτροπα και χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ. Πώς σας φαίνεται αυτό;», διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Δεν έπρεπε να πάει το αυτοκίνητο από εκεί. Δεν έπρεπε η Άμεση Δράση να περάσει από τον συγκεκριμένο δρόμο, γιατί υπήρχαν σαφείς εντολές από το Κέντρο. Ελέγχεται για ποιο λόγο πέρασε. Δεν κατάλαβε τις εντολές; Νόμιζε ότι μπορεί να περάσει από το αντίθετο ρεύμα και όχι από αυτό που ήταν η ΑΣΟΕΕ;».

Στο ερώτημα γιατί ενώ στο σημείο υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ, δεν προστάτευσαν τον αστυνομικό, ο κ. Καλλιακμάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι αν έβλεπαν το συγκεκριμένο περιστατικό, θα τον προστάτευαν.

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο και τόνισε ότι οι κουκουλοφόροι θα μπορούσαν να πάρουν ακόμη και τον οπλισμό των αστυνομικών λόγω και της αριθμητικής υπεροχής τους. «Αν έπαιρναν τον οπλισμό των αστυνομικών, κινδύνευε κόσμος ή όχι;», διερωτήθηκε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Φοβήθηκα ότι θα με λιντσάρουν», είπε ο αστυνομικός για τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ

Ο αστυνομικός υποστήριξε πως αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό του όπλο, φοβούμενος ότι από την επίθεση θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα. «Φοβήθηκα ότι θα με λιντσάρουν», επανέλαβε για τους πυροβολισμούς στον αέρα έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Μάλιστα, είπε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, αλλά ήταν αδύνατο καθώς βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους. Πρόσθεσε πως και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό φοβήθηκαν για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό εγκατέλειψαν το όχημα. «Πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν» φέρεται να είπαν, προτού φύγουν.

Το βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που πυροβόλησε ο αστυνομικός έξω από την ΑΣΟΕΕ

Τέσσερις πυροβολισμοί ακούγονται σε βίντεο-ντοκουμέντο έξω από την ΑΣΟΕΕ. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, φαίνεται να περνά από το πλάνο ο αστυνομικός με το περιπολικό, καθώς κρατά το όπλο στο χέρι ενώ οδηγεί. Οι κουκουλοφόροι του πετούν πέτρες ενώ την ίδια στιγμή τον καταδιώκουν.

Αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε, ο οποίος και συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Ο αστυνομικός είναι σύμφωνα με πληροφορίες πατέρας δύο παιδιών ΑμΕΑ.

Με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας εις βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

ΕΔΕ για τους τρεις αστυνομικούς

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις κινήσεις των αστυνομικών και το γεγονός ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ.