ΕΛΛΑΔΑ

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: 20.000 αιτήσεις για 4.442 θέσεις - Νέο σύστημα επιλογής

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: 20.000 αιτήσεις για 4.442 θέσεις - Νέο σύστημα επιλογής
INTIME

Ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών. Αυτό αποδεικνύει η μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση των θέσεών τους. Εφέτος οι αιτήσεις υπερέβησαν τις 20.000 για τις 4.442 θέσεις Πρότυπων και Πειραματικών, συμπεριλαμβανομένων και των Εκκλησιαστικών Σχολείων.

Η σημερινή άνθηση των Πειραματικών και Προτύπων πατάει στην κληρονομιά των αντίστοιχων σχολείων που ιδρύθηκαν το 2011 αλλά καταργήθηκαν το 2015 και αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στο καλό εκπαιδευτικό προσωπικό, στην εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών, στο ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα Πρότυπα Σχολεία είναι μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και στη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες, που εισάγονται με εξετάσεις.

Τα Πειραματικά Σχολεία είναι μονάδες και των δύο βαθμίδων, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού, που εισάγεται σε αυτά με ηλεκτρονική κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές ΑΕΙ και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Από εφέτος υιοθετήθηκε μία σημαντική αλλαγή στο σύστημα επιλογής των μαθητών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε τρία σχολεία: δύο Πρότυπα και ένα Πειραματικό. Στην περίπτωση επιλογής δύο Προτύπων δηλώνεται η σειρά προτίμησης στην πλατφόρμα των αιτήσεων, ενώ σε περίπτωση ταυτόχρονης επιτυχίας σε Πρότυπο και Πειραματικό θα πρέπει ο γονιός να επιλέξει. Ουσιαστικά καθιερώνεται ένα μίνι μηχανογραφικό για τους μαθητές.

Οι εξετάσειςπου δίνουν οι μαθητές για να εισαχθούν στα Πρότυπα Γυμνάσια και στις λιγοστές θέσεις των Πρότυπων Λυκείων έχουν δημιουργήσει ένα νέο πεδίο για τα φροντιστήρια. Η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ότι πρόκειται για τεστ δεξιοτήτων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice).

Στη Γλώσσα ελέγχονται οι δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.), καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι δεξιότητες στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, κυρίως της καθημερινής ζωής αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις.