ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για την ευθανασία στο λευκό τιγράκι - «Υποφέρει με κάθε του ανάσα», λένε οι ειδικοί

Αντιδράσεις για την ευθανασία στο λευκό τιγράκι - «Υποφέρει με κάθε του ανάσα», λένε οι ειδικοί
Glomex

Παρόλο που η μικρή Χασίγια έχει υποβληθεί και χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της υγείας της, φαίνεται πως η επιτροπή κρίνει πως η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη.

Δυστυχώς, η 12μελής επιτροπή που έχει αναλάβει τη φροντίδα της μικρής λευκής τίγρης, η οποία βρέθηκε πεταμένη στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έκρινε ότι πρέπει να γίνει ευθανασία.

Παρόλο που η μικρή Χασίγια έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της κατάστασής της, φαίνεται πως το πόρισμα της επιτροπής τείνει προς την απόφαση αυτή.

Όπως αναφέρουν, η ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη και το ζώο υποφέρει καθημερινά, με «κάθε του ανάσα». Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ο οποίος μας ανέφερε ότι το πόρισμα των κτηνιάτρων σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, δυστυχώς.

Η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ», Νατάσσα Μπομπολάκη τόνισε ότι το τιγράκι δεν γίνεται να υποφέρει άλλο.

«Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι. Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της "Χασίγια". Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ, όπως και η αρμόδια αντεισαγγελέας του ΑΠ. Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η "Χασίγια". Χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης μας είπε: "Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της "Χασίγια" από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει... χθες», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές αντιδράσεις για την διαχείριση της φροντίδας του ζώου, καθώς ακόμα, δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία και οι εξετάσεις που έχουν γίνει στο ζώο αλλά και τα αποτελέσματα για την κατάσταση της υγείας του.

Έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων

Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μιας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και τη διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους».

Η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για απουσία κουλτούρας προστασίας των ζώων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Παράλληλα, συμπληρώνει πως «είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Σημειώνει, δε, ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική».

Οργισμένες αντιδράσεις στα social media

(Εκ παραδρομής γράφθηκε ότι η Νατάσσα Μπομπολάκη είναι μέλος της 12μελούς επιτροπής, κάτι που δεν ισχύει).