ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Ανατροπή με το «Ναυάγιο» - Ποιοι θα μπορούν να κολυμπούν στην παραλία

Ζάκυνθος: Ανατροπή με το «Ναυάγιο» - Ποιοι θα μπορούν να κολυμπούν στην παραλία

Ζάκυνθος: Η ανακοίνωση της απαγόρευσης της ελεύθερης πρόσβασης σε μια από τις πιο φημισμένες παραλίες της Ελλάδας, το «Ναυάγιο», προκάλεσε  αντιδράσεις αλλά και απογοήτευση σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες

Η απόφαση να κλείσει προσωρινά η παραλία εξ ολοκλήρου βασίστηκε σε ανησυχίες για την ασφάλεια των λουομένων, καθώς ο κίνδυνος κατολισθήσεων ήταν σημαντικός και η εφαρμογή των απαραίτητων προληπτικών μέτρων αποτελούσε δύσκολο έργο λόγω του μοναδικού τοπίου.

Η αρχική δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIS) ζητούσε την απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία για κολυμβητές και κολύμβηση, καθώς και την απαγόρευση προσέγγισης ή αγκυροβολίας οποιουδήποτε πλωτού σκάφους. Ωστόσο, έκτοτε επήλθε μια ανατροπή.

Για την ακρίβεια, η πρόσβαση στο «Ναυάγιο» θα επιτραπεί τελικά, αν και υπό αυστηρούς όρους.

Ποιοι θα μπορούν να κολυμπούν στην παραλία

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το Ναυάγιο της Ζακύνθου θα είναι ανοιχτό μόνο από θαλάσσης.

Τα σκάφη με επιβάτες θα μπορούν να προσεγγίζουν τον κόλπο του ναυαγίου σε συγκεκριμένη απόσταση και όσοι θέλουν να βουτήξουν στα νερά της φημισμένης παραλίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται άμεσα η εξειδίκευση της ΚΥΑ.

Όσον αφορά στην απόσταση που θα μπορούν να δένουν τα πλοιάρια πιθανότατα θα είναι περίπου 40 μέτρα από την ακτή. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κολυμβητές. Θα μπορούν να κολυμπούν σε απόσταση 40 μέτρων από το «Ναυάγιο», αλλά δεν θα μπορούν να περπατήσουν στην παραλία.

Υπενθυμίζεται πως οι απαγορεύσεις θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οι λόγοι που κλείνει το «Ναυάγιο»

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) είχε αναφερθεί σε συνεντεύξεις του στους λόγους για τους οποίους προτάθηκε να κλείσει η παραλία για λόγους ασφαλείας. Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω της διάβρωσης στα βραχώδη τμήματα που περιβάλλουν την παραλία Ναυάγιο. Μάλιστα, σε αυτοψίες που έχουν γίνει ο κίνδυνος κατολισθήσεων χαρακτηρίστηκε εκτεταμένος.

Τα μέτρα που προβλέπει το ΦΕΚ

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τις απαγορεύσεις στην πρόσβαση στο Ναυάγιο (που αποτελούσε το νούμερο ένα προορισμό για τους τουρίστες του νησιού) τα μέτρα περιγράφονται ως εξής (αναμένονται διευκρινίσεις):

  • α) Απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές μνημονεύονται στην Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ. β) την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς. γ) Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
  • Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης - αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο άκρα (βόρειο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο 22χρονος που λήστευε επιβάτες στο Μετρό

Θεσσαλονίκη: Του έκοψε κλήση και τον πάτησε στο πόδι με το αμάξι

Χορήγηση άδειας μονογονεϊκών οικογενειών: Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας