ΕΛΛΑΔΑ

Δέσποινα Γερουλάνου: Ποια ήταν η κυρία των τεχνών

Δέσποινα Γερουλάνου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αγάπη της Δέσποινας Γερουλάνου για την τέχνη ξεκίνησε από τα πρώτα μόλις χρόνια της ζωής της

Η Δέσποινα Γερουλάνου, αδελφή του Παύλου Γερουλάνου, μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στις τέχνες και τα γράμματα, σε ένα σπίτι με απογόνους της οικογένειας Μπενάκη και της οικογένειας Καλλιγά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και μεγάλωσε με τις δυο γιαγιάδες: Τη γιαγιά Καλλιγά και τη γιαγιά Γερουλάνου. Απόγονος των Μπενάκηδων, κόρη του Μαρίνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, μεγάλωσε μέσα στο Μουσείο Μπενάκη.

Η αγάπη της για την τέχνη ξεκίνησε από τα πρώτα μόλις χρόνια της ζωής της. Ως έφηβη διάβαζε πολύ καθώς αγαπούσε τη λογοτεχνία. Οι πρώτες σπουδές της ήταν στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που αγάπησε πολύ και πέρασε όπως έλεγε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής της. Οργανώθηκε σε νεολαίες, ήρθε σε επαφή με ανθρώπους της τέχνης, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές κ.α.

Στη συνέχεια, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εργάστηκε, ακόμη, έως το 1990 στο θέατρο και τον κινηματογράφο (στην ταινία «Βαριετέ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ ακούγεται η φωνή της σε μια σκηνή της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου).

Δέσποινα Γερουλάνου: Η προσωπική της ζωή

Ήταν παντρεμένη με τον Ανδρέα, με τον οποίο πέρασαν δύσκολα μέχρι να αποκτήσουν παιδιά. Τελικώς, κατέφυγαν στη λύση της τεκνοθεσίας. Μάλιστα, ένα από τα δύο παιδιά, έχασε τη ζωή του σε πολύ μικρή ηλικία.

«Υιοθετήσαμε δυο παιδιά, τον Σωτήρη και την Αιμιλία, που κατά σύμπτωση ήρθαν την ίδια μέρα. Τα παιδιά ήταν πολύ μικρά, αλλά είχαν ζήσει δυο χρόνια σε ίδρυμα και έπρεπε να προσαρμοστούν στη ζωή στο σπίτι. Είναι δυο αδέλφια πολύ αγαπημένα, είμαι πολύ υπερήφανη για τα παιδιά μου. Ο Σωτήρης, μάλιστα, είναι πολύ υποστηρικτικός απέναντι στην αδελφή του, που έχει αυτισμό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το 2019 έχασε τον σύζυγο της και την την περίοδο ήρθε η πρόταση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.