ΕΛΛΑΔΑ

Αναγκαστική προσγείωση γαλλικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Αναγκαστική προσγείωση γαλλικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Αναγκαστική προσγείωση γαλλικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» - Μετέφερε ασθενή από το Σουδάν

Σε επιφυλακή τέθηκε χθες το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά από τηλεφώνημα της γαλλικής πρεσβείας.

Στις 12:00 το βράδυ λήφθηκε σήμα σύμφωνα με το οποίο γαλλικό αεροσκάφος ασθενοφόρο έφερνε από το Σουδάν κάποιον ασθενή να τον πάει στην Γαλλία και υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο ασθενής βρίσκεται από εκείνη την ώρα στο ιατρείο και αναμένει ένα άλλο αεροσκάφος - ασθενοφόρο από τη Γαλλία για να τον παραλάβει και να διακομιστεί σε κάποιο γαλλικό νοσοκομείο.

Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Αθήνα λόγω βλάβης.

Σουδάν: Οι Ολλανδοί απεγκλώβισαν ακόμα επτά Έλληνες - Στις 10:20 στην Ελευσίνα καταφθάνουν οι πρώτοι

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται να φτάσουν στις 10:20 περίπου η πρώτη ομάδα των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν λόγω του εμφυλίου που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Χθες το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί, όπου βρίσκονταν οι Έλληνες υπήκοοι. Τους παρέλαβε και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ασουάν για ανεφοδιασμό.

Στις 06:20 της Τρίτης απογειώθηκε από την Αίγυπτο με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Επίσης, απογειώθηκε κι άλλο ένα C-27 από την 112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα με προορισμό το Ασουάν της Αιγύπτου, προκειμένου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να μεταφέρει τους υπόλοιπους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν ή αναμένεται να απεγκλωβιστούν τα επόμενα 24ωρα.

Το πρωί της Τρίτης επίσης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, απεγκλωβίστηκαν επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Τζιμπουτί βρίσκονταν 28 Ελληνες ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί. Tην Κυριακή απεγκλωβίστηκαν περίπου 13 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες που χτυπήθηκαν έξω από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, διότι ο τραυματισμός του από θραύσματα στην κοιλιά έχει επιδεινωθεί από υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το Σουδάν ανέρχονται σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.