ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Δένδιας για Σουδάν: Ύψιστη προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός των συμπολιτών μας

Νίκος Δένδιας για Σουδάν: Ύψιστη προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός των συμπολιτών μας

«Υλοποιούμε έναν εξαιρετικά δύσκολο σχεδιασμό λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν επί του πεδίου», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για τους απεγκλωβισμούς Ελλήνων από το Σουδάν.

Εκδήλωση παρουσίασης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) για το 2023 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της σύγχρονης διπλωματίας, σημαντική πτυχή της οποίας είναι και η οικονομική διπλωματία και καθοριστικό εργαλείο για την αποτελεσματική άσκησή της είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας μίλησε για το εμπόλεμο Σουδάν και τους απεγκλωβισμούς των Ελλήνων ομογενών, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αγωνίστει για την ασφάλειά τους.

Τις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλους τους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και οικονομικής περιδίνησης παρουσίασε ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Κυρίες και Κύριοι,

Καταρχάς, είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω κι εγώ στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

Θα ήθελα, καταρχάς, να σας πω ότι η εκδήλωση συμπίπτει με τα τραγικά γεγονότα στο Σουδάν. Με την αγωνία των συμπατριωτών μας Ελλήνων εκεί. Η αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου με κέντρο το Χαρτούμ δημιούργησε την ανάγκη να προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ως ύψιστη προτεραιότητα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας.

Και για αυτό, υλοποιούμε έναν εξαιρετικά δύσκολο σχεδιασμό λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν επί του πεδίου. Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη προσγειώθηκε, εδώ και λίγα λεπτά, στην πατρίδα μας. Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Επιστρέφοντας στο πλαίσιο της σημερινής μας εκδήλωσης, η οποία γίνεται στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, πιστεύω πως πρέπει να γίνει μία γενική μνεία για το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της κυβέρνησης. Άξονα των μεταρρυθμιστικών ενεργειών στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτέλεσε, καταρχήν, ο εκσυγχρονισμός των δομών του, η αναβάθμιση των υπηρεσιών διπλωματίας, αλλά και η ενσωμάτωση της οικονομικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η επιδίωξη είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις σύνθετες προκλήσεις των καιρών.

Η προσπάθεια για την προβολή της χώρας σε παραδοσιακούς αλλά και σε νέους φίλους, εταίρους, συμμάχους συνεχίστηκε αδιάλειπτα το 2022, μέσα σε διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας, με το άνοιγμα νέων Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών και με τη συμμετοχή σε διεθνή fora. Η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας ξεκίνησε την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας αυτής της κυβέρνησης, με την υπαγωγή του αντικειμένου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεχίσθηκε με την υιοθέτηση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, τον Φεβρουάριο του 2021. Και, έκτοτε, εξακολουθεί με συνέπεια και με συνέχεια. Θα ήθελα να σας πω ότι υπηρετεί έναν ευρύτερο στόχο, την ελληνική οικονομία, και έναν πιο μεσοπρόθεσμο, αλλά εύκολα αντιληπτό στόχο, τη βελτίωση του ισοζυγίου μας μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών. Θα μου επιτρέψετε να θεωρώ ότι αυτό συνιστά απαραίτητο στόχο εθνικής επιβίωσης. Συνήθως δεν αποδίδονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί στα οικονομικά μεγέθη, αλλά αυτό εδώ συνιστά αντικειμενική πραγματικότητα.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής στόχευσης, μιας στόχευσης η οποία υπηρετείται με συνέπεια και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκπονείται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Δεν θα σας πω κάτι καινούργιο αν υπογραμμίσω ότι η συνέχεια και η συνέπεια δεν είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πατρίδας μας. Όμως εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι δημιουργείται μια πολύ σημαντική παράδοση. Και, έτσι, το σχέδιο αυτό έχει αρχίσει να καθιερώνεται στη συνείδηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του δημόσιου, αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω ακόμα πιο σημαντικό, του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται λοιπόν για έναν σαφή οδικό χάρτη με στόχο:

- την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της πατρίδας μας,

- την προβολή των προϊόντων μας,

- την ενίσχυση των εξαγωγών μας, και

- την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή μας, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη την αποεπένδυση την οποία υπέστη η χώρα τα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Το Σχέδιο του 2022 περιελάμβανε 670 δράσεις σε πάνω από 45 χώρες. Με την ωρίμανση φέτος, οι δράσεις έφτασαν τις 770.

Και, βέβαια, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και τρίτο πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2025 του Υπουργείου Εξωτερικών.

Και είμαστε υπερήφανοι γιατί το ΥΠΕΞ είναι το πρώτο Υπουργείο που εφάρμοσε αντίστοιχο σχέδιο, θεωρώντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον 21ο αιώνα.

Με 5 στρατηγικούς άξονες, 39 στρατηγικούς στόχους και χιλιάδες δράσεις, αλληλεπιδρούν η πολιτική, η οικονομική και η δημόσια διπλωματία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ασκεί, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να ασκεί, μία στρατηγικά στοχευμένη οικονομική διπλωματία. Μία διπλωματία που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και την προβολή μιας νέας, σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας.