ΕΛΛΑΔΑ

Μολυσματικοί ιοί στα χέρια ενόπλων στο Σουδάν - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Μολυσματικοί ιοί στα χέρια ενόπλων στο Σουδάν - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά για τους κινδύνους της υγιεινής από την σύρραξη στο Σουδάν

«Η αίσθησή μου είναι ότι από ότι αναφέρεται, είναι ένα εργαστήριο το οποίο όμως δεν είναι εργαστήριο για την παραγωγή βιολογικών όπλων, αλλά ένα εργαστήριο το οποίο έχει αυτά τα παθογόνα όπλα», ανέφερε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Από ότι διάβασα αναφέρονται δύο παθογόνα τα οποία το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο η χολέρα. Υπάρχει σίγουρα κίνδυνος καθώς αυτά τα παθογόνα, είναι παθογόνα που μπορεί να προακαλέσουν επιδημίες, ανάλογα με το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού. Δεν θεωρείται βιολογικό όπλο η ιλαρά, ούτε ακριβώς και η χολέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός».

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης «η διαδικασία για να μετατραπούν σε βιολογικά όπλα είναι διαφορετική από την απλή χρήση τους στα εργαστήρια. Δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να έχουμε στο μέλλον μία τέτοια κρίση για την παγκόσμια υγεία ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε:

«Για την παγκόσμια υγεία το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο και για τη χολέρα και για την ιλαρά, ωστόσο τοπικά ο μεγάλος φόβος είναι ίσως για τη χολέρα. Εάν ο πόλεμος οδηγήσει σε καταστροφή των υποδομών, κυρίως του νερού και στην αποχέτευση. Η χολέρα είναι ένα μικρόβιο το οποίο διασπείρεται μέσω βρώμικου νερού ή επιμόλυνση του νερού από τις αποχετεύσεις. Επομένως σε μία κοινότητα είναι εύκολο να διασπαρεί υπό αυτές τις συνθήκες».

Κλείνοντας, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε αναφορά και για την έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

«Εάν υπάρχει κάτι το οποίο μας τραβάει αυτή τη στιγμή την προσοχή είναι η γρίπη των πτηνών, η οποία έχει μεγάλη επικράτηση στα πτηνά και φαίνεται ότι είναι λίγο πιο κοντά στον άνθρωπο, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμογή πάνω του», ανέφερε.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση τώρα: «Ουρές χιλιομέτρων» στους δρόμους της Αττικής

Ευχάριστα νέα από τα Ιωάννινα: Εκτός ΜΕΘ ο τραυματίας από τη συμπλοκή μεταξύ οπαδών

Μαχαίρωσε τον φίλο του για τα μάτια μιας γυναίκας σε χωριό της Ελασσόνας