ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα των πολιτικών για την ημέρα

Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα των πολιτικών για την ημέρα
Eurokinissi

Οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης για την Εργατική Πρωτομαγιά φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν - Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Οι δηλώσεις των πολιτικών για την Πρωτομαγιά

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Κηφισιά

«Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά και ο κ. Τσίπρας με την Πρωταπριλιά. Από ψέματα άλλο τίποτα. Έμεινε ένα μήνα πίσω. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει πάνω από 70 δισ. και οδηγεί σε νέα χρεοκοπία την χώρα. Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Δεν θέλουν δεύτερη φορά τη συμφορά, θα δώσουν δεύτερη εντολή στην προκοπή.»

Μήνυμα Ανδρουλάκη για τις εκλογές με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά

«Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, έχουμε χρέος να αποτιμήσουμε την πραγματική θέση των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022 κατά 7,4%. Οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύθηκαν. Καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες στις 21 Μαΐου να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής.»

Δήλωση Κουτσούμπα για την Πρωτομαγιά

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μήνυμα Δένδια για την Πρωτομαγιά

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς υπενθυμίζει τη σημασία των εργασιακών δικαιωμάτων για την κοινωνική συνοχή, όπως και τους αγώνες που έγιναν για αυτά», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, για αξιοπρέπεια στη δουλειά και στη ζωή.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αυτά τα 4 χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την αισχροκέρδεια, το οκτάωρο να εξαφανίζεται, τις απλήρωτες υπερωρίες και την εργοδοτική ασυδοσία να γίνονται νόμος από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η τρομοκρατία των εργαζομένων λίγο πριν τις εκλογές. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από το βίντεο της ντροπής, που έδειχνε εργοδότη να απειλεί και να εκβιάζει τους εργαζόμενούς του για το τι θα ψηφίσουν, με επιστάτη τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σήμερα οι εργαζόμενοι δίνουν το σήμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στις 21 Μαΐου θα πουν «Ως εδώ!». Θα γυρίσουν την πλάτη στην αδικία και θα ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη. Για καλύτερους μισθούς, χαμηλότερες τιμές, συλλογικές συμβάσεις, ασφάλεια στην εργασία.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να τους σταματήσει να σκέφτονται και να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν.»

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο κέντρο σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι μία έκθεση λουλουδιών όπως θέλει να νομίζουμε ο πρωθυπουργός. Είναι η απαίτηση και οι αγώνες των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, για μια πολιτεία δίκαιη και δημοκρατική. Αυτές οι αξίες απειλούνται σήμερα στην Ελλάδα.»