ΕΛΛΑΔΑ

Γιάνης Βαρουφάκης:  Τι είναι το σύστημα «Δήμητρα» - Δεν πέφτει λόγος στην Ευρωζώνη

Γιάνης Βαρουφάκης:  Τι είναι το σύστημα «Δήμητρα» - Δεν πέφτει λόγος στην Ευρωζώνη

Ερωτηθείς αν το δέχεται η Ευρωζώνη το σύστημα «Δήμητρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι όταν το χτίζεις στο ΑΦΜ και taxisnet, δεν περνάει από το χέρι της, δεν τους πέφτει λόγος. 

Το σύστημα «Δήμητρα» υπεραμύνθηκε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ με τους Δημήτρη Οικονόμου κα τον Άκη Παυλόπουλο.

Αποσαφηνίζοντας το σύστημα που προτείνει, ανέφερε πως όταν μια χώρα δεν έχει κεντρική τράπεζα, για να αναπνεύσει καλύτερα εντός της Ευρωζώνης και να αναπτυχθεί καλύτερα, στήνει ένα σύστημα αντίστοιχου αυτού που στήνεται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, πάνω στο λογισμικό της Κεντρικής τους Τράπεζας. Εξήγησε ότι θα στηθεί πάνω στο taxisnet και ότι κάθε ΑΦΜ θα έχει ένα λογαριασμό και με ένα pin θα μπορεί να μεταφέρει χρήματα από το ΑΦΜ σε ευρώ, σε ιδιώτη ή στο κράτος. «Ξαφνικά, έχετε ένα σύστημα πληρωμών το οποίο είναι εκτός τραπεζών και δημιουργεί και ένα πάρα πολύ ωραίο ανταγωνισμό με τις τράπεζες» σημείωσε και προσέθεσε: Η σημασία του δεν είναι μόνο να μην πληρώνουμε προμήθειες στις τράπεζες, αλλά και να αναπνέουμε εντός της Ευρωζώνης.

Απαντώντας στην επίκληση, από τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο, της άποψης οικονομολόγου ενόψει της σημερινής συζήτησης για το σύστημα «Δήμητρα», ότι αν γίνει αυτό την επόμενη στιγμή το ύψος δανεισμού της χώρας θα εκτινασσόταν στο δεκαπλάσιο, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι αυτό είναι ανοησία και πως δεν μπορεί να κάνει «συζήτηση με κάποιον οικονομολόγο που δεν είναι εδώ μπροστά».

«Όχι, η άποψή μου δεν είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ερωτηθείς αν το δέχεται η Ευρωζώνη το σύστημα «Δήμητρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι όταν το χτίζεις στο ΑΦΜ και στο taxisnet είναι δημοσιονομική πολιτική, δεν περνάει από το χέρι της, δεν τους πέφτει λόγος.