ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Κάλεσαν εκ γενετής τετραπληγικό να καταταγεί στο στρατό - Ξεσπά η μητέρα του

Κρήτη: Κάλεσαν εκ γενετής τετραπληγικό να καταταγεί στο στρατό - Ξεσπά η μητέρα του
Intime / φωτογραφία αρχείου

Το στρατολογικό γραφείο απέστειλε το σημείωμα κατάταξης στην έκπληκτη μητέρα του με περιπολικό, αφού οι υπηρεσίες ΚΕΠΑ δεν έχουν ενημερώσει για την κατάσταση του παιδιού.

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη ταλαιπωρία ενός 18χρονου εκ γενετής τετραπληγικού με αναπηρία 100% που κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό.

Το θέμα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη. Το συγκεκριμένο παιδί που διαμένει σε χωριό της Νεάπολης Λασιθίου, έχει έλλειψη μεσολοβίου στον εγκέφαλο, είναι τυφλό, έχει βαριά νοητική υστέρηση και είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι, ενώ υποστηρίζεται από μηχανήματα λόγω τραχειοστομίας (μόνιμο αναπνευστήρα οξυγόνου). Το ποσοστό αναπηρίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του έχει καθοριστεί στο 100%.

Το στρατολογικό γραφείο, ωστόσο, απέστειλε το σημείωμα κατάταξης στην έκπληκτη μητέρα του με περιπολικό, αφού οι υπηρεσίες ΚΕΠΑ δεν έχουν ενημερώσει για την κατάσταση του παιδιού, ώστε να πάρει απαλλαγή χωρίς να χρειάζεται μια νέα γραφειοκρατική και ψυχοφθόρα διαδικασία από τους γονείς του.

Ξεσπά η μητέρα του 18χρονου τετραπληγικού

Η μητέρα του 18χρονου μιλώντας στο cretalive ξέσπασε για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν είναι ενήμερες και ταλαιπωρούν και αγχώνουν ανθρώπους που ζουν ένα δράμα.

Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς στην εποχή μας -που υπάρχει το διαδίκτυο- δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων ώστε χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες -που ταλαιπωρούν και αγχώνουν- να απαλλάσσονται από την στράτευση άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Ζούμε μία επίπονη διαδικασία γιατί προσπαθούμε συνεχώς να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Όλα τα τετραπληγικά αγόρια σε στρατεύσιμη ηλικία περνούν αυτήν τη διαδικασία. Αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσουμε μήπως κάποιος ευαισθητοποιηθεί και αλλάξουν οι νόμοι», είπε η μητέρα.

Ο νεαρός τετραπληγικός έκλεισε τα 18 του χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον η οικογένεια καλείται για ακόμα μία φορά να περάσει από Επιτροπή.

«Η ενσταση μου είναι ότι, αφού έχω το χαρτί του ΚΕΠΑ με 100% αναπηρία στο παιδί, γιατί η Στρατολογία να μην δέχεται τα αυτά τα δικαιολογητικά αυτόματα; Γιατί πρέπει να κάνω όλη τη διαδικασία ξανά με τον Δήμο; Γιατί το ΚΕΠΑ δε στέλνει άμεσα και επίσημα τις αποφάσεις του στα Στρατολογικά γραφεία της εκάστοτε περιφέρειας; Γιατί πρέπει ως γονείς να το ζούμε όλο αυτό ξανά και ξανα;», τόνισε η μητέρα.

Ανέφερε, δε, ότι παλαιότερα έπρεπε να μεταφέρουν τα τετραπληγικά παιδιά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων για να περάσουν από Επιτροπή και να λάβουν το αναγκαίο πιστοποιητικό απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης.

«Τώρα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα αλλά μας ζητάνε να περάσουμε από μία διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη και δεν είμαστε οι μόνοι, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση» εξήγησε η μητέρα.

Τέλος, επεσήμανε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και με την εφορία, καθώς «πρέπει να παρουσιάζουμε το χαρτί του ΚΕΠΑ κάθε χρόνο για να αποδείξουμε ότι ο γιος μας δεν μπορεί να δουλέψει και έχει μηδενικό εισόδημα».

Παρέμβαση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου για την υπόθεση

Αυτό που προβλέπει η νομοθεσία τώρα είναι η συγκρότηση επιτροπής από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου (αφού δεν υπάρχει κάποια στρατιωτική υπηρεσία στην περιοχή) με επικεφαλής τον ίδιο και με τη συμμετοχή γιατρού του νοσοκομείου και αξιωματικό της ΕΛΑΣ η οποία θα πιστοποιήσει για άλλη μια φορά ότι το παιδί δεν μπορεί να υπηρετήσει λόγω της αναπηρίας, όπως αναφέρει το ekriti.

Παρεμβαίνοντας σε εκπομπή στο Ράδιο Κρήτη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ανέφερε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιο περιστατικό τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λογική στο Δημόσιο.

«Είναι τραγικό σε ένα κράτος να μην υπάρχει ενημέρωση μεταξύ των υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις δίνονται ερμηνείες αυθαίρετα ταλαιπωρώντας τους πολίτες», τόνισε.

Δεσμεύτηκε, δε, ότι υπάλληλοι του Δήμου θα μεταβούν στην οικία του 18χρονου να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα με την πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ και στη συνέχεια χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι γονείς να συγκροτηθεί η επιτροπή και να αποστείλει ότι χρειάζεται στο στρατολογικό γραφείο Ηρακλείου ώστε να βγει η απαλλαγή του 18χρονου από το στρατό.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία, δεσμευόμενος και αυτός ότι θα παρέμβει η ομοσπονδία για να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις όταν θα ανοίξει η Βουλή μετά τις εκλογές.