ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία Δένδια με Ράμα για τη σύλληψη Μπελέρη - Παραμένει υπό κράτηση

Επικοινωνία Δένδια με Ράμα για τη σύλληψη Μπελέρη - Παραμένει υπό κράτηση

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με την είδηση της σύλληψης στην Αλβανία τριών ατόμων συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφορικά με την είδηση της σύλληψης στην Αλβανία τριών ατόμων συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, το πρωί έγινε γνωστό πως σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, θα πραγματοποιήσει σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι αυτή τη στιγμή πληροφορίες, ο Διονύσης Φρέντι Μπελέρη δεν έχει αφεθεί ελεύθερος. Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης, τελικά εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί.

Ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε αυτό της Αυλώνας που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και επομένως δεν του έχει ασκηθεί και δίωξη. Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του κ.Μπελέρη στην Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε » κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού , αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Χειμαρριωτών’, αφού καταγγέλλει διαρκείς “καθεστωτικές πρακτικές” του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χειμάρρας, καλεί τους ομογενείς “να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντυ Μπελέρη” .

Παράλληλα, παρέμβαση για την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χιμάρας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.