ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσε την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος(ΠΟΕ) .

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και χαιρετισμό του προέδρου της Π.Ο.Ε., Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων είναι κοινός, και πρότεινε να καθιερωθεί μια κοινή ημέρα μνήμης, η 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών. «Η 19η Μαΐου δεν είναι ημέρα πένθους πια. Είναι ημέρα αγώνα, ενότητας και διεκδίκησης» τόνισε η ΠΟΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος. «Μας ενώνουν κοινά πάθη, κοινά βάσανα, κοινός “εχθρός”», τόνισε για την Τουρκία, και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε δυναμικά να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος ανέφερε ότι «είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι εύζωνες με ποντιακή στολή μπροστά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε ο χορός Σέρρα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε αφιερωματική εκδήλωση: «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον μαέστρο Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, τον δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίο Tσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και την Π.Ο.Ε.

Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη

Με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, πλήθος κόσμου, σωματεία της Παμποντιακης Ομοσπονδίας Ελλάδος και απλοί πολίτες, τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων, θυμάτων εθνοκαθάρσεων και γενοκτονικών πρακτικών πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στο χώρο της Ανατολίας, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Πουκαμισάς υπενθύμισε τα ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε στους νεκρούς, τους διωκόμενους και τους εκτοπισμένους του Πόντου και της Μικρασίας, τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες. Υπογράμμισε ότι και στις μέρες μας συγκρούσεις, εντάσεις και θλιβερά γεγονότα συγκλονίζουν τον κόσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα θύματά του - ανάμεσα σε αυτά και οι ομογενείς της Μαριούπολης - και τόνισε ότι η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες οφείλουν να θυμούνται, να τιμούν τους προγόνους τους, αλλά και με ανοιχτούς τους ορίζοντές τους να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται για τις διεθνείς εξελίξεις.

«Αυτό είναι ένα συλλαλητήριο μνήμης, δεν είναι ένα συλλαλητήριο εκδίκησης» τόνισε ο κ. Πουκαμισάς και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία περνάει ημέρες έντασης, που παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Εμείς ευχόμαστε ησυχία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι θρησκευτικές ελευθερίες να επικρατήσουν στη γειτονική χώρα. Δε λησμονούμε το κακό που μας έγινε, αλλά θέλουμε να τραβήξουμε μπροστά. Η Τουρκία εξακολουθεί να οφείλει μια απολογία στους Αρμένιους, στους Ασσύριους, σε εμάς. Κλίνουμε το γόνυ στο μνημείο και δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, στα μήκη και στα πλάτη της γης».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στις ενέργειες του δήμου για την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων, μέσα από αδελφοποιημένους δήμους και πόλεις σε όλο τον κόσμο και προανήγγειλε τη σχετική ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης.

Ο α' αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, υπογράμμισαν ότι τα γεγονότα από την πλευρά της επιστημονικής έρευνας είναι πλήρως τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα, και αναφέρθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω διεθνοποίησης του ζητήματος και στο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων μαζί με τις γενοκτονικές πρακτικές σε βάρος και των άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολής.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ολοκληρώθηκε μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί βίντεο με τις εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα.