ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Αφέθηκε ελεύθερος ο Τούρκος που καταζητούσε η Interpol της Ρωσίας

Ρόδος: Αφέθηκε ελεύθερος ο Τούρκος που καταζητούσε η Interpol της Ρωσίας
eurokinissi

Ο 51χρονος από την Τουρκία αρνήθηκε ότι προέβη σε οποιαδήποτε πράξη αποφυγής εκπλήρωσης των φορολογικών του υποχρεώσεων και ισχυρίστηκε ότι οι εφοριακοί της Ρωσίας τον εκβίαζαν να τους δίνει χρήματα «κάτω από το τραπέζι» 

Εχθές, Παρασκευή, 27 Μαΐου 2023 το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου απέρριψε - σε δημόσια συνεδρίαση - το αίτημα των δικαστικών αρχών της Ρωσίας για την έκδοση ενός 51χρονου Τούρκου, ο οποίος είναι καταζητούμενος από την Interpol Ρωσίας για απάτη και φοροδιαφυγή.

Ακόμη, εκτός από αυτό το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου διέταξε και την άρση των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής διαμονής του σε ξενοδοχείο της Ρόδου και της μη απομάκρυνσής του από τις εγκαταστάσεις του.

Αναλυτικότερα, ο 51χρονος εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στις 20 Απριλίου 2023 στην περιοχή της Ρόδου. Ο εντοπισμός του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τυπικού διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι της Ρόδου, ως εκζητούμενος.

Η επικεφαλής του Τμήματος Ανακρίσεων της περιοχής Ταγκάνσκι της Ρωσίας στη Μόσχα έχει σχηματίσει σε βάρος του 51χρονου δικογραφία.

Ειδικότερα, ο προαναφερθείς φέρεται ως ο υπεύθυνος για τις χρηματοοικονομικές και οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας Firma Monolit LLC στη Μόσχα, η οποία δεν κατέβαλε φόρους ύψους 46.193.920,035 ρουβλιών Ρωσίας (535.175,51 ευρώ). Για να επιτευχθεί αυτό φαίνεται πως έγινε χρήση πλασματικών στοιχείων τα έτη 2016-2018.

Πάντως, ο ίδιος, υποβάλλοντας υπόμνημα στο Συμβούλιο Εφετών, δήλωσε ότι είχε δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στη Ρωσία και για αυτό έχει λάβει και ρωσική υπηκοότητα. Επί του παρόνοτς, διατηρεί εστιατόριο στην περιοχή Αντάλια της Τουρκίας ενώ είναι και ιδιοκτήτης εταιρίας που εμπορεύεται είδη μαρμάρου και γρανίτη.

Αρνήθηκε ότι προέβη σε οποιαδήποτε πράξη αποφυγής εκπλήρωσης των φορολογικών του υποχρεώσεων και ισχυρίστηκε ότι οι εφοριακοί της Ρωσίας τον εκβίαζαν να τους δίνει χρήματα «κάτω από το τραπέζι» για να μην έχει, όπως χαρακτηριστικά του έλεγαν, προβλήματα μαζί τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι συνήγοροί του στην Ελλάδα κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Πολυξένη Χατζηγιάννη διατείνονται πως για φορολογικά αδικήματα δεν προβλέπεται η έκδοση καταζητούμενων από την χώρα μας - κάτι στο οποίο φαίνεται πως κατέληξε και το Συμβούλιο Εφετών.

Την ίδια ώρα και ένας Κινέζος, 36 ετών αφέθηκε ελεύθερος - είχε συλληφθεί στις 19 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00 από αστυνομικούς του γραφείου διαβατηριακού ελέγχου του Κεντρικού Λιμένα της Ρόδου σε εκτέλεση σχετικού εντάλματος σύλληψης της Interpol.

Σχετικές ειδήσεις