Νέα Μάκρη: Η συνομιλία των συγγενών της 19χρονης με το ΕΚΑΒ - «Κάντε γρήγορα, γεννάει!»

Δραματικές ήταν οι εκκλήσεις προς το ΕΚΑΒ για τη 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή στη Νέα Μάκρη - Στο μικροσκόπιο των Αρχών η καθυστέρηση του ασθενοφόρου
Νέα Μάκρη: Η συνομιλία των συγγενών της 19χρονης με το ΕΚΑΒ - «Κάντε γρήγορα, γεννάει!»
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου
4'

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις έπειτα από την καταγγελία για τον τραγικό θάνατο που βρήκε μια 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη, με την οικογένειά της να καταγγέλει ότι το ΕΚΑΒ καθυστέρησε υπερβολικά να την παραλάβει.

Για το θλιβερό συμβάν έχει γίνει ήδη παρέμβαση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενώ το υπουργείο Υγείας διενεργεί έρευνα σχετικά με τις μεταφορές ασθενών καθώς ένα παρόμοιο συμβάν που οδήγησε στο θάνατο μια 63χρονη γυναίκα σημειώθηκε στην Κω.

Όλα ξεκίνησαν στις 10:58 το πρωί της Τρίτης, όταν το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση και ενημερώθηκε για μια 19χρονη έγκυο που παρουσίασε αδυναμία και καταβολή δυνάμεων, σύμφωνα με το MEGA.

Έπειτα, ακολουθούν άλλα δύο-τρια τηλέφωνα στο ΕΚΑΒ για το αν θα αργήσει το ασθενοφόρο. Στις 12:35 γίνεται ακόμα μία κλήση στο ΕΚΑΒ, στην οποία ζητείται να πάει γρήγορα το ασθενοφόρο. «Κάντε γρήγορα, γεννάει!», ακούγεται από την άλλη άκρη της γραμμής

Ωστόσο το ασθενοφόρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληφορίες έφτασε στη 1 το μεσημέρι, όπου και παρέλαβε την άτυχη κοπέλα χωρίς τις αισθήσεις της.

Τι καταγγέλουν οι συγγενείς

Οι συγγενείς της 19χρονης υποστηρίζουν πως η νεαρή γυναίκα μπήκε μέσα στο ασθενοφόρο ζωντανή, ενώ ισχυρίζονται πως ακόμα κι όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας ήταν ζωντανή. Το ερώτημα που θέτουν είναι γιατί να μεταφερθεί η 19χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και όχι σε νοσοκομείο στην Αθήνα, εφόσον η κατάστασή της κρινόταν σοβαρή.

Από την πλευρά του Κέντρου Υγείας υποστηρίζεται ότι η 19χρονη έγκυος ήταν ήδη νεκρή όταν έφτασε εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 19χρονη όταν έφτασε είχε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

19xroni.jpg
Η 19χρονη

Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ: Η κατάσταση είναι δύσκολη – Θέλουμε μόνιμο προσωπικό

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, δραματική σε πολλές περιοχές στη χώρα. Ακόμα και εδώ στο ΕΚΑΒ Αθηνών η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν ούτε διασώστες αλλά και ασθενοφόρα σε σχέση με την Κω που υπήρχαν ασθενοφόρα -άλλα δύο να επιχειρήσουν- αλλά δεν υπάρχουν διασώστες» τόνισε μιλώντας στην EΡΤ ο πρόεδρος τωνεργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Όπως είπε «για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο χρειάζονται 10 διασώστες. Άρα στην Κω έχουμε επτά μόνιμους και τρεις επικουρικούς και έτσι βγαίνει ένα ασθενοφόρο πρωί, απόγευμα, νύχτα. Για να ενισχυθεί περισσότερο το νησί ή όλα τα νησιά γιατί δεν είναι μόνο η Κως. Είναι στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νάξο ένα ασθενοφόρο έχουμε και επιχειρεί και χειμώνα και καλοκαίρι».

«Εδώ και 15 χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκαν οι τομείς του ΕΚΑΒ, από το 2004 – 2005, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Θέλουμε διασώστες μόνιμο προσωπικό γιατί έχουν ανοίξει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για επικουρικό προσωπικό. Συμμετοχή δεν υπάρχει, άρα θέλουμε μόνιμο προσωπικό» πρόσθεσε.

Ακόμα ανέφερε ότι «το θέμα είναι ότι η τελευταία πρόσληψη, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ βγήκε το 2014 και το 2016 ήρθαν οι 196 διασώστες για όλη τη χώρα και έχουν αποχωρήσει πάνω από 400 άτομα τα τελευταία χρόνια ως συνταξιοδοτήσεις».

Ειδικά για την υπόθεση του θανάτου της 19χρονης εγκύου είπε: « Η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ στο τηλεσυντονιστικό κέντρο μιλάει για 10:59 και δόθηκε ως αδυναμία καταβολής δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε πολλά περιστατικά ταυτόχρονα να διαχειριστούμε, δηλαδή από τη στιγμή που μπορεί να έχουμε 40 – 50 περιστατικά σε αναμονή εκεί γίνεται κάποια επιλογή, κάποια αξιολόγηση, ποια είναι υπερ-επείγοντα, επείγοντα και ποια μπορεί να καθυστερήσουν πιο πολύ[…] Σίγουρα εκεί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση. Δόθηκαν στην αρχή τα στοιχεία από τους συγγενείς ότι υπήρχε καταβολή δυνάμεων…».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή