ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Γιάννη Μαρκόπουλου: Συγκλονιστικές στιγμές με τη σύζυγό του – «Μείναμε ορφανοί»

Κηδεία Γιάννη Μαρκόπουλου: Συγκλονιστικές στιγμές με τη σύζυγό του – «Μείναμε ορφανοί»
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Γιάννης Μαρκόπουλος: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον σπουδαίο συνθέτη. Συγκίνηση στη Μητρόπολη με σπουδαίους τραγουδιστές να μιλούν για την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν «πατέρας» για εκείνους και τη σύζυγο με την κόρη του εκλιπόντος να δέχονται αγκαλιές και συμπαράσταση από πολιτικούς και καλλιτέχνες.

Η αττική γη υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (15/6) τον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο. Η κηδεία του μουσικοσυνθέτη τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη της Αθήνας, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. «Η ψυχή της Ελλάδας σίγησε», ήταν το μήνυμα της οικογένειάς του όταν επήλθε το μοιραίο, και έτσι αντιμετώπισαν τις δύσκολες στιγμές στο τελευταίο αντίο όλοι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος, χαίρομαι που θήτευσα δίπλα του. ήταν ένας αληθινός φίλος που στάθηκε σε εμένα σαν πατέρας. Με προστάτευσε στα πρώτα μου βήματα», είπε ο Κώστας Μακεδόνας εμφανώς συγκινημένος έξω από την Ιερά Μητρόπολη της Αθήνας μετά την κηδεία του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος που με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά του, σχολίασε πως «Μείναμε ορφανοί, τον αγαπάμε και θα τον αγαπάμε. Να αναπαυθεί το είναι του δίπλα στον Θεό μας».

«Αναντικατάστατος. Συνέβαλε στην εξέλιξη του ήχου τα τελευταία χρόνια. ήταν ευγενής με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ακτινοβόλησε στο εξωτερικό. Το έργο του και η μνήμη του θα είναι αιώνια», ήταν τα λόγια του Γιάννη Ζουγανέλη.

«Ο Γιάννης έφυγε αλλά τα τραγούδια του θα μείνουν για πάντα και οι μουσικές του», είπε με δυσκολία και εμφανώς συγκινημένη η Λιζέτα Νικολάου.

Όταν το φέρετρο με τη σορό του Γιάννη Μαρκόπουλου εξήλθε από την Ιερά Μητρόπολη της Αθήνας, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα σκέπασε τον χώρο. Η ιαχή «Αθάνατος» ακούστηκε αρκετές φορές, μέχρι ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης να πάρει τον δρόμο για την τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Παπάγου.

Οι στιγμές στη Μητρόπολη ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, καθώς οι περισσότεροι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της συζύγου του Γιάννη Μαρκόπουλου, Βασιλικής Λαβίνα, και της μοναχοκόρης τους, Λένγκας Μαρκοπούλου.

Καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, όπως ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και ο Γιώργος Νταλάρας, αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να αγκαλιάσουν τη σύζυγο του σπουδαίου συνθέτη, εκφράζοντας τη θλίψη τους για την απώλεια.

Λαϊκό προσκύνημα και παρουσίες προσωπικοτήτων

Πλήθος κόσμου από τις 12:00 της Πέμπτης (15/6) πέρασε από το Παρεκκλήσι της Μητρόπολης στην Αθήνα, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Το φέρετρο με τη σορό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ λίγη ώρα αργότερα στο σημείο έφτασαν και βρακοφόροι, από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη οι οποίοι απέδωσαν τιμές.

Οι Κουρήτες, έμειναν στο πλάι της σορού σε όλη τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, σαν τιμητική φρουρά.

Μετά τις 16:00, η σορός μεταφέρθηκε στην Ιερά Μητρόπολη όπου εψάλλει η νεκρώσιμος ακολουθία.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε με ένα λουλούδι ανά χείρας.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έφτασε εμφανώς λυπημένος ενώ εκφώνησε και επικήδειο λόγο για τον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο.

Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σύζυγος του Γιάννη Μαρκόπουλου, Βασιλική Λαβίνα, και η μοναχοκόρη τους, Λένγκα Μαρκοπούλου, ήταν εμφανώς συγκινημένες και από τη στήριξη φίλων και απλών ανθρώπων προς το πρόσωπό τους.

Από εκεί και πέρα, το «παρών» έδωσαν και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου.

Μεταξύ άλλων, ήταν εκεί η Αλέκα Παπαρήγα, ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Κουμεντάκης και σπουδαίοι καλλιτέχνες, συνοδοιπόροι και μη, του Γιάννη Μαρκόπουλου στον χώρο της μουσικής.