ΕΛΛΑΔΑ

Υποβρύχιο Titan: «Για να βγουν από το υποβρύχιο πρέπει να πάει ειδικό συνεργείο», λέει αντιναύαρχος

Υποβρύχιο Titan: «Για να βγουν από το υποβρύχιο πρέπει να πάει ειδικό συνεργείο», λέει αντιναύαρχος

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης μετά την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρυχίου που μετέφερε πέντε άτομα για να εξερευνήσουν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Σπύρος Περβαινάς, αντιναύαρχος ε.α. και κυβερνήτης υποβρυχίων, το μεσημέρι της Τετάρτης μίλησε στην τηλεόραση του για την εξαφάνιση του υποβρυχίου «Τιτάνας», που τα ίχνη του χάθηκαν τη Δευτέρα κατά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Νωρίτερα σήμερα η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως οι ομάδες έρευνας εντόπισαν υποβρύχιους ήχους κάτα τη σάρωση του Βόρειου Ατλαντικού. Η ανίχνευση των ήχων από καναδικά αεροσκάφη την Τρίτη, τρίτη ημέρα των ερευνών, αναφέρθηκε από την ακτοφυλακή, καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την παροχή οξυγόνου του αγνοούμενου υποβρυχίου.

Ο Σπύρος Περβαινάς εξήγησε τους λόγους που θεωρεί πως είναι πολύ δύσκολο να αναδυθεί το υποβρύχιο ή ακόμη και να βρεθεί.

«Παρά το ότι έχω υπηρετήσει τα υποβρύχια, σε αυτό το κατασκεύασμα ούτε γράμμα θα έστελνα. Πρώτον, το νερό, το βάρος του μέσα στον ωκεανό, δεν είναι νερό αλλά ράβδοι μεταλλικοί που φεύγουν και έτσι αποκτάται η ρευστότητα. Δεύτερον, το χειριστήριο είναι ασύρματο και μία βλάβη μπορεί να ακινητοποιήσει το σκάφος. Τρίτον, όλα τα ηλεκτρονικά του και τα συστήματα είναι εκτός του κυρίου μέρους, για να εξασφαλιστεί χώρος. Εάν συμβεί μία βλάβη δεν μπορεί να αποκατασταθεί από το πλήρωμα. Για να βγουν από το υποβρύχιο πρέπει να έρθει ειδικό συνεργείο, να ξεκλειδώσει 18 βίδες για να βγουν. Δεν θα μπορέσουν στον ωκεανό να το περισυλλέξουν», είπε αρχικά.

«Αυτό το σκάφος χρησιμοποιείται περίπου 2 χρόνια και έχει κάνει 7 καταδύσεις, οι οποίες επηρεάζουν την αντοχή του κατά πολύ. Το σενάριο να βρίσκεται εκεί που είναι και ο Τιτανικός δεν νομίζω να ισχύει γιατί όταν χάθηκε το σήμα του δεν ήταν εκεί. Επίσης, πρέπει να έχουμε στο νου μας πως γίνονται πολλές καταιγίδες σε τέτοιο βάθος και αυτό μπορεί να τους έστειλε πολύ πιο μακριά από εκεί που χιονίζουν πως χάθηκε», συμπλήρωσε.