ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Κάλπες με ευτράπελα, εντάσεις και τον Κουτσούμπα να ψάχνει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Εκλογές 2023
Eurokinissi

Μπορεί οι εκλογές να διεξάγονται σε γενικές γραμμές κανονικά, ωστόσο από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν ορισμένα απρόοπτα, αλλά και στιγμές έντασης σε διάφορα εκλογικά τμήματα.

Εκλογές χωρίς ευτράπελα και πρωτοφανείς καταστάσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Μπορεί οι εκλογές να διεξάγονται σε γενικές γραμμές κανονικά, ωστόσο από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν ορισμένα απρόοπτα, αλλά και στιγμές έντασης σε διάφορα εκλογικά τμήματα.

Εκτός από το πρωτοφανές περιστατικό με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο έδωσαν το πακέτο με τα ψηφοδέλτια χωρίς εκείνο του... ΚΚΕ, σε άλλες περιοχές σημειώθηκε ένταση.

Στον Πύργο Ηλείας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, ένας εκλογικός αντιπρόσωπος αντιλήφθηκε ότι σε συγκεκριμένο τμήμα σε όλες τις στοίβες πρώτο ήταν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν, καταγγέλλοντας την αντιπρόσωπο για μεροληψία ενώ κατατέθηκε και ένσταση εναντίον της. Το περιστατικό έληξε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Στα Τρίκαλα, από την άλλη, ένας εκλογικός αντιπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας το... τερμάτισε, στήνοντας προεκλογικό περίπτερο του κόμματος με αφίσες και φυλλάδια έξω από το εκλογικό κέντρο. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αλαζονεία της εξουσίας» και «κατάφωρη καταπάτηση νόμου», καταγγέλλοντας ότι η απάντηση της ΝΔ ήταν ότι αυτές ήταν οι οδηγίες που είχαν από την Πειραιώς.

Περίεργο περιστατικό καταγράφηκε και σε εκλογικό κέντρο της Ροδόπης, σε μειονοτικό σχολείο, όπου άγνωστοι προξένησαν φθορές στην πόρτα. Εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν τις απαραίτητες εργασίες και η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.

Εκλογές 2023 - Σχοινούσα: Από τη γιορτή της φάβας... στην ψήφο

Η 10η γιορτή φάβας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουνίου και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Ο Αντιδήμαρχος Σχοινούσας και ο Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μίλησαν ζωντανά στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» στο OPEN για τη μεγάλη γιορτή του νησιού.

Στο πανηγύρι συμμετείχαν 1.500 άτομα, ανάμεσά τους κάτοικοι του νησιού, πολίτες από Αθήνα και από γειτονικά νησιά.

Ωστόσο στις 6 το πρωί έπρεπε να σταματήσουν το γλέντι για να ετοιμαστεί ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου σε εκλογικό κέντρο και να πάνε να ψηφίσουν οι κάτοικοι.

Ήδη ο πρόεδρος Συνεταιρισμού και ο Αντιδήμαρχος περίμεναν να πάει 7 προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος ανέφερε ότι το γλέντι θα συνεχιστεί στα σοκάκια του νησιού επειδή τους είχαν διώξει από το σχολείο.

Εκλογές 2023 - Άλιμος: Χωρίς εφορευτική επιτροπή σε εκλογικό τμήμα

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς στα εκλογικά τμήματα.

Ήδη σε εκλογικό τμήμα του Αλίμου δεν είχε έρθει κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής και έτσι εκεί βρίσκονταν μόνο η δικαστική εκπρόσωπος και ένας γραμματέας.

Κατά συνέπεια όσοι ήθελαν να ψηφίσουν από νωρίς έπαιρναν τα ψηφοδέλτια μόνοι τους είτε τους τα έδινε η δικαστική εκπρόσωπος είτε ο γραμματέας.

Εφορευτική Επιτροπή: Ποινικό αδίκημα αν σας καλέσουν και δεν παραστείτε - Τιμωρείται με φυλάκιση

Η εφορευτική επιτροπή σε κάθε εκλογική τμήμα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ο οποίος ορίζεται ως πρόεδρος, τον γραμματέα και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Η μη προσέλευση μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα και μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από τρεις μήνες έως τρία χρόνια. Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής που δεν έχει προσέλθει στο εκλογικό τμήμα.

Αν κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως ασθένεια ή εγκυμοσύνη, θα πρέπει να το αποδείξει με ιατρική γνωμάτευση. Η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής θα πρέπει να γίνει εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει αντικατάσταση του μέλους και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής λαμβάνει τα στοιχεία των κληρωθέντων και έχει δικαίωμα να ζητήσει από ψηφοφόρο – μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν έχει επικαλεστεί κώλυμα και δεν έχει προσκομίσει σχετικά δικαιολογητικά, να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα εφόσον προσέλθει για να προσέλθει.

Εφορευτική επιτροπή: Ποιοι εξαιρούνται

Οι οριζόμενοι ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Από την κλήρωση για μέλη της εφορευτικής επιτροπής εξαιρούνται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων. Επίσης όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής. Επιπλέον, εξαιρούνται οι δικηγόροι που έχουν οριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα.

Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και γι' αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

Εκλογές 2023: Από τον γάμο κατευθείαν στις... κάλπες

Στις κάλπες καταφθάνουν σιγά σιγά οι πολίτες με τους ψηφοφόρους να έρχονται είτε από τα σπίτια τους, είτε από τις εξόδους τους ακόμα και από τον ίδιο τους τον γάμο.

Έτσι λοιπόν ένα νεόνυμφο ζευγάρι έφτασε στην κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και εκεί τους περίμενε ο Γιώργος Τσελίκας.

Ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ ευχήθηκε στο ζευγάρι και θέλησε να μάθει για το πώς γνωρίστηκαν αλλά και που θα πάνε ταξίδι του μέλιτος.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από 6 χρόνια στο γυμναστήριο και θα πάνε road trip στην Τοσκάνη.

Στο τέλος λίγο πριν μπουν στο εκλογικό τους τμήμα ο Γιώργος Αυτιάς και ο Γιώργος Τσελίκας ευχήθηκαν στο ζευγάρι την επόμενη φορά που θα κάνουν σύνδεση να κρατάνε και ένα υγιέστατο μωράκι.

Εκλογές 2023: Ψηφοφόρος ετών 88 - «Ψηφίζω από το 1958, πάντα αποφασισμένος»

Στις κάλπες συνεχίζουν να καταφθάνουν αρκετοί πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τις πρωινές ώρες κυρίως ηλικιωμένοι ή ξενύχτηδες είναι οι πρώτοι που ψηφίζουν και τα κανάλια βρίσκονται εκεί για λίγες δηλώσεις τους.

Ένας κύριος 88 ετών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και όπως ο ίδιος είπε ψηφίζει από το 1958 κάθε φορά.

«Πάντα αποφασισμένος. Φυσικά ψηφίζω. Δεν χάνω καμία ψήφο. Είναι ανάγκη. Να ψηφίζει ότι θέλει ο καθένας αρκεί αν ψηφίζει», είπε χαρακτηριστικά ο ηλικιωμένος κύριος και άφησε τον φάκελο στην κάλπη.