ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον να φυλάξουμε τη χώρα μας από τις πυρκαγιές

Κικίλιας: Είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον να φυλάξουμε τη χώρα μας από τις πυρκαγιές

«Θέλουμε να παροτρύνουμε, να ενημερώσουμε αλλά και να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους του συναδέλφους της Τ.Α.», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. 

Για το ζήτημα της πρόληψης αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει για την αποτροπή τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλας τόνισε ότι «η προσπάθεια να υπάρχει πρόληψη, να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, να υπάρχει προστασία των δασών, των περιουσιών μας αλλά κυρίως των ανθρώπων είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά αυτές τις εποχές. Είναι εποχές μίας έντονης κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε στην καρδιά της περιόδου πυροπροστασίας. Είναι εθνικό καθήκον, πατριωτικό καθήκον να φυλάξουμε τη χώρα μας».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, υπάρχουν δήμοι που έχουν κάνει τη δουλειά τους, που έχουν αξιοποιήσει τα χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά υπάρχουν δήμοι που δεν είναι στο επίπεδο αυτό», τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στην οποία θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, δήμοι της Αττικής και ο Περιφερειάρχης, ενώ όπως σημείωσε «θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας».

«Θέλουμε να παροτρύνουμε, να ενημερώσουμε αλλά και να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους του συναδέλφους της Τ.Α. Εν μέσω καλοκαιριού είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ο κύριος Κικίλιας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήδη έχουν επιδείξει επαγγελματισμό και σοβαρότητα, θα επιστήσουμε την προσοχή στους υπόλοιπους. Είναι ευθύνη απέναντι στους δημότες τους και στους πολίτες αυτής της χώρας», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ όπως υπογράμμισε «η επόμενη συνάντηση, μέσα στην εβδομάδα, είναι με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Υπάρχουν χιλιόμετρα καλωδίων, δικτύων υψηλής τάσης και θέλουμε να δούμε που βρισκόμαστε».

«Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αξιοποιούν πιο γρήγορα οι δήμαρχοι τα κονδύλια τα οποία έχουν και να μην απαιτείται σειρά γραφειοκρατικών βημάτων. Πρόκειται για μία συνολική, ομαδική και εθνική προσπάθεια, στην οποία οφείλουν να συμμετέχουν όλοι. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μάχη. Η έκκληση που κάνω αφορά όλους: Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και όλους τους φορείς».

Ερωτηθείς για το τι περιελάμβανε ο μπλε φάκελος που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «είχε αρκετά σημεία που αφορούν μεταρρυθμίσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες , μεγάλους διαγωνισμούς που έχουν να κάνουν με προμήθειες Canadair, ελικοπτέρων, πυροσβεστικών οχημάτων, ΜΑΠ των πυροσβεστών αλλά και την ολοκλήρωση του ΠΔ για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».