ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: Η θερμότερη μέρα το Σάββατο - Θερμοκρασίες βρασμού κατέγραψε θερμικό drone

Καύσωνας Κλέων: Η θερμότερη μέρα το Σάββατο - Θερμοκρασίες βρασμού κατέγραψε θερμικό drone

Καύσωνας Κλέων: Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν το Σάββατο 15/07 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς 33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 7 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε παρακάτω που καταγράφηκαν οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες.

Θερμικό drone καταγράφει τις θερμοκρασίες στην Αθήνα

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία παρουσίασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σπύρος Ντάφης, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μετά από την καταγραφή των θερμοκρασιών σε περιοχές της Αθήνας, με χρήση drone.

Όπως δήλωσε: «Στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων με εθνική χρηματοδότηση, πραγματοποιούμε τόσο με επίγεια συστήματα, όσο με θερμικές κάμερες και με την υποστήριξη δορυφορικών μετρήσεων για να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εντός των πόλεων και κυρίως της Αθήνας.

Η βλάστηση μέσω της εξάτμισης εξαιτίας της μικρής διαπνοής, διατηρεί τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα, ενώ άλλα υλικά έχουν μικρή ανακλαστικότητα όπως η άσφαλτος, το τσιμέντο. Ακόμα και 70 βαθμούς μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία το μεσημέρι στο οδόστρωμα.

Οι θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών Κελσίου εμφανίζονται σε λαμαρίνες, σε διάφορες οροφές με σκούρες επιφάνειες. Είχαμε θερμοκρασίες και κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Όπου υπάρχει πράσινο βλέπουμε πως αυτόματα κατεβαίνει το θερμικό αποτύπωμα. Βλέπετε πόσο σημαντικό είναι το πράσινο εντός των πόλεων. Επηρεάζει και τις γύρω γειτονικές περιοχές».

Νέα «λάβα» από την Πέμπτη

«Λιώνει» η Ελλάδα από τον καύσωνα «Κλέων», ο οποίος τόσο την Παρασκευή, όσο και σήμερα Σάββατο (15/7) δείχνει τα… δόντια του και «ψήνει» κάτω από τον καυτό ήλιο, σχεδόν όλη την επικράτεια. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά θερμοπληξίας, ενώ, υπάρχουν και αρκετά λιποθυμικά επεισόδια.

Ήδη, οι αρχές και τα αρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων έτσι ώστε οι πολίτες, εργαζόμενοι, τουρίστες κλπ., να προστατευτούν από την ακραία ζέστη. Το θετικό είναι πως από την Κυριακή θα υπάρξει μίνι υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, όμως, οι άνεμοι που θα αρχίσουν να πνέουν κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση αναφορικά με τις πυρκαγιές.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι μετεωρολόγοι αλλά και η ΕΜΥ με το επικαιροποιημένο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων, συνηγορούν πως η υποχώρηση του καύσωνα θα είναι πρόσκαιρη. Από την Πέμπτη, αναμένεται το θερμόμετρο να «σκαρφαλώσει» ξανά πάνω από τους 40℃, προκαλώντας νέα «ασφυξία» σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός την Κυριακή

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 40-41 βαθμούς. Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης ενώ πολύ υψηλή θα είνια και η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Υψηλή και έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 36-37, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 39-41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-39, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Κρήτη από 23 έως 33-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πτώση της θερμοκρασίας. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 36-37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-35 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Οι Αθηναίοι «βούλιαξαν» ξανά τις παραλίες εν μέσω της… επέλασης του «Κλέωνα»

Καύσωνας Κλέων - Ακρόπολη: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας την Κυριακή

Λάρισα: Ανάσες δροσιάς στα παράλια – Ξορκίζουν τον καύσωνα με βουτιές