ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: «Εκρηκτικό» μείγμα ξηρασίας και ανέμων – Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Καύσωνας Κλέων: «Εκρηκτικό» μείγμα ξηρασίας και ανέμων – Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Καύσωνας Κλέων: Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας λόγω αυξημένων ανέμων, που όμως προκαλούν υψηλότατο κίνδυνο για πυρκαγιές. Θερμικά drones στην υπηρεσία της πυροπροστασίας. Σε υψηλή ετοιμότητα η πυροσβεστική.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά αναμένεται σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Όπως επισημαίνει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από σήμερα έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Ξηρασία και άνεμοι σκορπούν τρόμο για τις φωτιές

Όπως αναφέρθηκε, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με έξι περιφέρειες να είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4). Το γεγονός ότι τα προηγούμενα 24ωρα υπήρξαν υψηλότατες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλή υγρασία, έχουν μετατρέψει αρκετές περιοχές σε... βραδυφλεγείς βόμβες.

Οι άνεμοι που έχουν ισχυροποιηθεί, κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση καθώς η παραμικρή σπίθα μπορεί να εξελιχθεί σε φωτιά που θα προκαλέσει προβλήματα. Ειδικότερα όσο θα βρίσκει τυχόν καύσιμη ύλη και θα «τροφοδοτείται» από τους ανέμους.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 16 ΙουλίουCivil Protection

Στη μάχη της πυρασφάλειας, οι αρχές έχουν επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο, υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτικά είναι τα drones του δήμου Αθηναίων, τα οποία ανιχνεύουν καπνό αλλά και υψηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να προλάβουν τυχόν πυρκαγιές.

Τα drones ξεκινούν από τον Λυκαβηττό και σαρώνουν όλη την πόλη, καταγράφοντας θερμοκρασίες και συνθήκες έτσι ώστε να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές όπου κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμα και τους 60 βαθμούς.

Μικρή πτώση θερμοκρασίας σήμερα, 40άρια ξανά την Πέμπτη

Σήμερα, Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

LIVE η πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες

-Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

-Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Σχετικές ειδήσεις