ΕΛΛΑΔΑ

Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ εμφανίσθηκαν σε Εύβοια και Ρόδο – Βίντεο

Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ εμφανίσθηκαν σε Εύβοια και Ρόδο – Βίντεο
Newsbomb archive.

Για ακόμη μια φορά, οι δορυφόροι της Starlink SpaceX του Έλον Μάσκ έκαναν την εμφάνισή τους στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας.

Χθες το βράδυ (16/07), οι δορυφόροι της Starlink SpaceX του Έλον Μάσκ έκαναν την εμφάνιση τους στον νυχτερινό ουρανό σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μεταξύ άλλων στην Εύβοια και τη Ρόδο.

Τελευταία φορά που είχαν παρατηρηθεί, ήταν το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου.

Τι είναι το Starlik και πώς λειτουργεί;

Το Starlink παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου μέσω ενός τεράστιου δικτύου δορυφόρων. Απευθύνεται σε άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να έχουν γρήγορο ίντερνετ.

Οι δορυφόροι του Starlink έχουν τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε οι ταχύτητες σύνδεσης μεταξύ των δορυφόρων και του εδάφους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες. Ωστόσο, απαιτούνται πολλοί τέτοιοι δορυφόροι για την πλήρη κάλυψη του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δορυφόροι του Starlink, αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν συγκρούσεις 25.000 φορές σε διάστημα μόλις έξι μηνών, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει η SpaceX του Έλον Μασκ, από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Starlink το 2019, αναγκάστηκαν να κάνουν πάνω από 50.000 ελιγμούς αποφυγής.

«Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ελιγμών ανεβαίνει εκθετικά» σχολίασε στο Space.com ο Χιου Λιούις του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, ο οποίος μελετά την επίπτωση των αστερισμών δορυφόρων στην τροχιακή ασφάλεια.

Οι ελιγμοί «διπλασιάζονται κάθε έξι μήνες. Το πρόβλημα με τις εκθετικές τάσεις είναι ότι ανεβαίνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς πολύ γρήγορα» προειδοποίησε. Αν η εκθετική αύξηση συνεχιστεί, είπε, μέχρι το 2018 οι δορυφόροι του Starlink θα πρέπει να αποφεύγουν σχεδόν ένα εκατομμύριο συγκρούσεις ανά εξάμηνο.

Μέχρι σήμερα η SpaceX έχει εκτοξεύσει το ένα τρίτο από τους 12.000 δορυφόρους που σχεδιάζει για την πρώτη φάση του αστερισμού και συνεχίζει να εκτοξεύει πάνω από 800 τον χρόνο. Για τον αστερισμό Starlink δεύτερης γενιάς, η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει τους δορυφόρους της στους 30.000.

Η SpaceX όμως δεν είναι ο μόνος παίκτης στην αγορά δορυφορικού διαδικτύου. Το Project Kuiper της Amazon, το Guowang της Κίνας και η εταιρεία OneWeb επίσης σχεδιάζουν την εκτόξευση χιλιάδων δορυφόρων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, γύρω από τη Γη περιφέρονται σήμερα περίπου 10.500 δορυφόροι, από τους οποίους οι 8.100 είναι ενεργοί. Ο αριθμός είναι σημαντικά αυξημένους σε σχέση με τους 2.300 ενεργούς δορυφόρους το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό.

Η αύξηση του αριθμού των δορυφόρων σε συνδυασμό με το πρόβλημα των εκατομμυρίων διαστημικών σκουπιδιών που κινούνται σε τροχιά ανεβάζει τον κίνδυνο συγκρούσεων.

Σχετικές ειδήσεις