ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Νέο Κουβαρά: Πηγαίνει προς Λαγονήσι το μέτωπο

φωτιά Λαγονήσι
Στο σημείο επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα
NEWSBOMB.GR/ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Φωτιά στο Νέο Κουβαρά: Μεγάλη μάχη της Πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Κουβαρά Αττικής, λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας. Η φωτιά είναι μεγάλη και κρίθηκε σκόπιμο να σταλθεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και των Καλυβίων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Π.Υ. στο σημείο επιχειρούν 11 εναέρια, 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, και 40 Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Φωτιά στον Κουβαρά: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»

Για τη φωτιά στον Κουβαρά μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λέγοντας: «Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα – Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13.15μμ και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».

Ερωτηθείς για το πόσες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, δήλωσε: «14 οχήματα τα πρώτα, τα πιο γειτονικά οχήματα τα οποία έχουν προσεγγίσει και κάνουν αυτή τη στιγμή κατάσβεση, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Η εικόνα που έχουμε από το συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή, είναι ότι η πυρκαγιά είναι καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων, είναι καθοδηγούμενη, δηλαδή είναι στην ευρύτερη περιοχή Πέτα Κουβαρά και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναλόγως του πώς θα είναι η συμπεριφορά της δασικής αυτής πυρκαγιάς, για να δούμε τι μηνύματα, άλλα προειδοποιητικά ή άλλα μηνύματα θα βγουν».

Σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου προληπτικής εκκένωσης μικρών οικισμών, επισήμανε πως: «Έχουμε ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο αυτή τη στιγμή, το οποίο εξελίσσεται στην Ανατολική Αττική. Αναλόγως του πώς θα συμπεριφερθεί η πυρκαγιά, αναλόγως του πώς θα κινηθεί η πυρκαγιά θα είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Η φωτιά καίει προς τον λόφο. Ωστόσο υπάρχουν οικισμοί στις πέριξ περιοχές και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαιτέρως.
\Δεν έχω αυτή η εικόνα της έκτασης του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρχει μια εκτίμηση. Ο κ. Δήμαρχος ξέρει καλύτερα την περιοχή. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη διασπορά δυνάμεων, προοδευτικών και εναέριων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το συμβάν. Είναι νωρίς να πούμε για το πόσο είναι αυτό το μέτωπο. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι η αεροπυρόσβεση και οι επίγειες δυνάμεις να πέσουν επάνω σε αυτό το συμβάν προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε.

Αυτό το οποίο θέλουμε να ενημερώσουμε αυτή την ώρα είναι λίγο δύσκολη ώρα. Είναι όλοι οι πολίτες που μένουν εκεί στην περιοχή Πέτα – Κουβαρά στο νου τους ότι μπορεί να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα τα οποία θα πρέπει να έχουν το νου τους».

Φωτιά στον Νέο Κουβαρά: Έρχεται έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Στις 14:50 θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στον Κουβαρά Αττικής.