Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μάστιγα οι πνιγμοί στην Ελλάδα - Πώς θα σώσετε μία ζωή σε λίγα δευτερόλεπτα
Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα με τους πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή: Pexels
ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μάστιγα οι πνιγμοί στην Ελλάδα - Πώς θα σώσετε μία ζωή σε λίγα δευτερόλεπτα

Αντιμέτωπη με ένα πολύνεκρο «ναυάγιο» έρχεται κάθε καλοκαίρι η χώρα μας καθώς μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες - Ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών κ. Δημήτρης Χαλιώτης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στα αίτια των πολλών πνιγμών στη θάλασσα, στο ρομπότ «Έμιλυ» που σώζει ζωές ενώ παράλληλα έδωσε οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης αλλά και διάσωσης

Θρίλερ δίχως τέλος αποτελούν οι πνιγμοί στη χώρα μας καθώς περισσότεροι από 350 συνάνθρωποί μας «χάνονται» στις ελληνικές θάλασσες κατά τους θερινούς μήνες. Το διάστημα 1η Ιουνίου έως 15 Ιουλίου η χώρα μας κατέγραψε 106 πνιγμούς σε θάλασσες, ενώ πέρυσι, το διάστημα από 1η Ιουνίου έως και 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.

Από τους 106 θανάτους που σημειώθηκαν, οι 34 αφορούν λουόμενους έως και 70 ετών, ενώ 72 λουόμενοι ηλικίας 71 ετών και άνω έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ανάμεσα στους 106 νεκρούς από πνιγμό οι 72 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες. 62 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες, ενώ οι θάνατοι τουριστών ανέρχονται σε 44.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που αναδεικνύει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό.

Πού οφείλονται οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες

Ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών κ. Δημήτρης Χαλιώτης μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης ενώ αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν οδηγήσει τους πνιγμούς σε «μάστιγα».

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν έναν άνθρωπο για να οδηγηθεί στον πνιγμό όμως τις περισσότερες φορές είναι η υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας. Η πρώτη συμβουλή που δίνουμε στους λουόμενους είναι ότι δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από την ακτή, πρέπει να βρισκόμαστε πάντα και να κολυμπάμε στα σημεία που πατάμε και ό,τι κι αν μας τύχει θα είμαστε εύκολα προσβάσιμοι από κάποιον που θέλει να μας βοηθήσει», είπε ο κ. Χαλιώτης μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών κ. Δημήτρης Χαλιώτης

Ο διασώστης προσεγγίζει το θύμα πάντα από πίσω

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τρόπο που ο ναυαγοσώστης προσεγγίζει το θύμα. «Μία από τις βασικές δεξιότητες που μαθαίνει ο ναυαγοσώστης είναι να προσεγγίζει το θύμα με ασφάλεια και για τους δύο. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία η τεχνική που εφαρμόζουμε είναι να φύγει ο ναυαγοσώστης από το οπτικό πεδίο του θύματος και να βρεθεί σε ασφαλές σημείο, συνήθως πίσω από την πλάτη του ώστε να μπορεί να ασφαλίσει το σωσίβιο πάνω στο θύμα, ώστε να μπορεί να επιπλέει και να είναι ασφαλές, ώστε να μην κινδυνεύσει ο ναυαγοσώστης», ανέφερε.

Δίνοντας οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης τόνισε: «Ένα από τα βασικότερα μέτρα είναι ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε στα βαθιά, ένα άλλο είναι ότι δεν θα πρέπει να βουτάμε με γεμάτο στομάχι αλλά ούτε και με άδειο. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα είναι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να δροσιζόμαστε τακτικά, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος θερμικής εξάντλησης ή και θερμοπληξίας».

«Ακόμη ένα σημαντικό είναι η ενυδάτωση, θα πρέπει να πίνουμε νερό ώστε να διατηρούμαστε σε καλή κατάσταση, έτσι δεν θα κινδυνεύσουμε όταν μπούμε στο νερό από κάποια κράμπα ή από κάτι που θα μπορούσε να θέσει την ασφάλεια μας σε κίνδυνο. Σημαντικό επίσης είναι τα μέσα πλευστότητας που χρησιμοποιούμε. ειδικά για τα μικρά παιδιά αλλά και εκείνους που δεν γνωρίζουν κολύμπι είναι καλό να έχουν επιλέξει ένα μέσο πλευστότητας που θα τους επιτρέπει να είναι συνεχώς πάνω από την επιφάνεια του νερού και το κεφάλι τους έξω από το νερό», συμπλήρωσε.

Η τεχνολογία σώζει ζωές: Το ρομπότ «Έμιλυ» στις επάλξεις

Φαίνεται πως η τεχνολογία σώζει ζωές, και κάτι τέτοιο κάνει με επιτυχία το ρομπότ «Έμιλυ» που διαθέτει ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών κ. Δημήτρης Χαλιώτης εξήγησε στο Newsbomb.gr πώς λειτουργεί η ναυαγοσωστική σανίδα λέγοντας: «Ο ΕΕΣ και η σχολή του ΕΕΣ προσπαθεί συνεχώς να κάνει δράσεις για τη πρόληψη των πνιγμών και την αντιμετώπιση, σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε συνεχώς καινοτόμες ιδέες. Έχουμε στην κατοχή μας δύο τέτοια ρομποτικά συστήματα, τα οποία μπορούν με μεγάλη ταχύτητα να φτάσουν το θύμα μέχρι και 400 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή χωρίς να κινδυνεύσει ο ναυαγοσώστης».

Το ρομπότ «Έμιλυ» του ΕΕΣ

«Το δεύτερο ρομπότ είναι ακόμα πιο καινοτόμο διότι διαθέτει και σύστημα sonar όπου μπορεί να κάνει σάρωση βυθού όταν έχουμε βυθισμένο θύμα. Διαθέτει επίσης ραντάρ επιφανείας για να βλέπει την κατάσταση της επιφάνειας ή τον καιρό για να έχουμε μία ολοκληρωμένη διάσωση», πρόσθεσε.

Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;

Τέλος, ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών κ. Δημήτρης Χαλιώτης εξήγησε τα βήματα διάσωσης από πνιγμό: «Είναι σημαντικό όλοι μας να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε πέσει θύμα πνιγμού. Σε αυτό το πλαίσιο αφού το θύμα βγει από το νερό πρέπει να ελέγξουμε αν αναπνέει. Στη συνέχεια θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε μία θέση ασφαλείας όπου νερό και άλλα υγρά να αποβάλλονται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης από το θύμα και να είναι σε μία τέτοια θέση ώστε να μπορεί ο ναυαγοσώστης να το ελέγχει ανά τακτικά χρονικά διάστημα. Στην περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει τότε θα πρέπει να περάσουμε στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ώστε να διατηρήσουμε το θύμα στη ζωή μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ».

Ένα χωριό της Ελλάδας χάνεται κάθε καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες

Συμβουλές για την ασφάλειά των παιδιών στη θάλασσα

Ο Τομέας Σαμαρειτών-Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. παρέχει τις παρακάτω οδηγίες προς τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην θάλασσα:

  1. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
  2. Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσις.
  3. Όχι κολύμπι σε βαθιά νερά.
  4. Όχι βουτιές.
  5. Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
  6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.
  7. Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.

Οδηγίες του Ε.Ε.Σ. για ασφαλή κολύμβηση

Πρόεδρος της ΕΣΝΕ στο Newsbomb.gr: «ο κυριότερος λόγος για τους πνιγμούς παιδιών είναι η απροσεξία των γονιών»

Mε αφορμή τις δύο τραγωδίες της περασμένης εβδομάδας, που δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε Καβούρι και Νέα Μάκρη o πρόεδρος της ΕΣΝΕ (Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος) Μυλωνάκης Μάριος, μιλώντας στo Newsbomb.gr ανέφερε ότι «ο κυριότερος λόγος για τους πνιγμούς παιδιών στην Αθήνα είναι η απροσεξία των γονιών» και τόνισε «Έστω λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα».

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, είναι λογικό να υπάρχουν ατυχήματα, δεδομένου ότι υπάρχει μία ακτογραμμή 14.000 χιλιόμετρα. Το “παρήγορο” είναι ότι εκεί που υπάρχουν ναυαγοσώστες και επιβλέπουν τα περιστατικά κατά το ωράριο τους δεν ξεπερνούν τα δέκα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης.

«Όσον αφορά αυτά τα δύο περιστατικά συντρέχουν αρκετοί λόγοι, ο κυριότερος είναι η απροσεξία των γονιών. Έστω λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα», συμπλήρωσε.

«Οι γονείς ανεξάρτητα από τον ναυαγοσώστη που υπάρχει στην παραλία, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους πάνω στα παιδιά, δεν πρέπει να τα αφήνουν να απομακρύνονται. Όταν τα παιδιά φορούν σωσίβια και μπρατσάκια δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Όταν τρώμε πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να κολυμπήσουμε ξανά. Δυστυχώς τα ατυχήματα στην Ελλάδα είναι αρκετά ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πάνω από 70 ετών», τόνισε.

Ναυαγοσώστρια στο Newsbomb.gr: «Η θάλασσα θέλει σεβασμό, αν τη σεβαστείς θα σε σεβαστεί και εκείνη»

Από την πλευρά της η αστυνομική ρεπόρτερ και ναυαγοσώστρια Νάντια Αλεξίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε συμβουλές για τους γονείς λέγοντας: «Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα παιδιά τους. Πρέπει να φροντίσουν για την ενυδάτωση των παιδιών, να τους φοράνε καπέλο και μπρατσάκια ενώ πρέπει να αποφεύγουν τα φουσκωτά τις ημέρες που έχει αέρα. Θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του ναυαγοσώστη, γιατί ξέρει καλύτερα τη θάλασσα, γνωρίζει τα δύσκολα σημεία και τα προβλήματα της παραλίας. Η θάλασσα θέλει σεβασμό αν τη σεβαστείς ενδεχομένως να σε σεβαστεί και εκείνη. Οι ναυαγοσώστες δεν είναι παιδονόμοι έχουν στην ευθύνη τους μία ολόκληρη παραλία».

Διαβάστε επίσης

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μάστιγα» οι πνιγμοί στην Ελλάδα - Οι βασικές αιτίες και τι να προσέχουμε

Πνιγμός 10χρονης στη Νέα Μάκρη: Σε εξέλιξη έρευνες - Καμία σύλληψη μέχρι τώρα

Έξι θάνατοι λουόμενων την Κυριακή στις ελληνικές θάλασσες

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ