ΕΛΛΑΔΑ

Οργή για το τουρκικό μπλόκο στη Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά: «Μεγάλο σοκ - Δεν μας λένε γιατί»

Οργή για το τουρκικό μπλόκο στη Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά: «Μεγάλο σοκ - Δεν μας λένε γιατί»

Σάλο έχει προκαλέσει η νέα τουρκική πρόκληση με στόχο την Παναγία Σουμελά όπου απαγορεύτηκε από τις αρχές της χώρας να λειτουργήσει τον Δεκαπενταύγουστο  -  Ξεσπούν μιλώντας στο Newsbomb.gr Έλληνες του Πόντου και εργαζόμενοι στην Τραπεζούντα

Ακόμα κι αν η επιθετική ρητορική της Άγκυρας έχει περιοριστεί κατά ένα βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν σε μια ανεπανάληπτη πρόκληση, αυτή τη φορά εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και γενικότερα κατά των Χριστιανών.

Όπως έγινε γνωστό χθες, Πέμπτη 20/07, η Παναγία Σουμελά δεν θα λειτουργήσει τον Δεκαπενταύγουστο καθώς όπως ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια.

Κι ενώ από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό χριστιανικό μνημείο στην Τραπεζούντα, η οργή ξεχειλίζει για αυτήν την πρωτοφανή απόφαση.

Πρόκειται για ένα «μεγάλο σοκ», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Μεχμέτ Κουτσούκ ,ο οποίος εργάζεται ως ξεναγός και ταξιδιωτικός πράκτορας στην Τραπεζούντα.

Όπως τόνισε, η Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2010, ενώ δεν είχε ακυρωθεί ούτε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο μεγαλύτερο εκνευρισμό, όπως σχολιάζει ο ίδιος, προκαλεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να προκύψει από πουθενά κάποια εξήγηση για το «μπλόκο»: «Δεν έχει δημοσιευθεί τίποτα εδώ πέρα, δεν έχουμε καμία πληροφορία πέρα από αυτά που ανακοίνωσε ο Πατριάρχης. Κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Εμείς δεν έχουμε κάποιο χρηματικό όφελος από αυτό... δεν ξέρουμε γιατί έγινε», δήλωσε ο κ. Κουτσούκ.

Μάλιστα όπως λέει, έχει δεχθεί «πλήγμα» ο τουρισμός στην περιοχή καθώς ήδη έχουν ακυρωθεί εκδρομές από την Ελλάδα μαζί και διάφορες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για εκείνο το διάστημα.

Από εδώ και πέρα όπως λέει, ένα ενδεχόμενο είναι να δοθεί τελικά άδεια για Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά αλλά να πραγματοποιηθεί από δεσπότη που θα ορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Αλλά το κακό έχει ήδη γίνει», κατέληξε ο κ. Κουτσούκ.

Ξεσπούν οι Έλληνες από τον Πόντο: «Δυσάρεστη και αδικαιολόγητη πρόκληση των Τούρκων»

Την έντονη ενόχληση τους για την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο εκφράζει και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr η γγ της Ομοσπονδίας, Αθηνά Σωτηριάδου, επικρατεί βαθιά στεναχώρια στους Έλληνες Πόντιους οι οποίοι όμως έχουν μάθει να ζουν με τις προκλήσεις των Τούρκων.

«Είμαστε βαθύτατα στεναχωρημένοι για όλη τη στάση που κρατάει η Τουρκία αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο εφόσον ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει», είπε η ίδια.

Συμφωνεί δε πως προκαλεί απορία η συγκεκριμένη απόφαση, όσο δεν υπάρχει κάποια εξήγηση: «Αυτό που γίνεται δεν το καταλαβαίνω, είναι μια πρόκληση, γιατί να μην πραγματοποιηθεί η Λειτουργία; Μια χαρά γινόταν η Θεία Λειτουργία. Να μας πουν ποιο είναι το πρόβλημα», αναφέρει η κυρία Σωτηριάδου.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τα οποία δεσμεύθηκε προεκλογικά στην Ομοσπονδία των Ποντίων, λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα εθνικά θέματα.

Μάλιστα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση κατά της απόφασης για την Παναγία Σουμελά:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με μία λιτή ανακοίνωση του, μας ενημέρωσε ότι η Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες κυβερνητικές (τουρκικές) αρχές.

Η νέα αυτή απρόκλητη και αδικαιολόγητη αλλαγή στάσης από την πλευρά της επίσημης τουρκικής πολιτείας, έρχεται λίγες μόνον μέρες μετά από την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπου υποτίθεται ότι διαπιστώθηκε θετικό κλίμα και τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Για ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες της διπρόσωπης πολιτικής που εξυφαίνει η γείτονα χώρα. Για ακόμη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί ευθέως όχι μόνον το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Ποντίων και ολόκληρου του Ελληνισμού, αλλά και την ιστορική μνημοσύνη θίγοντας παραδόσεις αιώνων και παίζοντας με τα ιερά σύμβολα ενός λαού που οι πρόγονοι του φέρουν το βάρος της Γενοκτονίας του.

Απέναντι σε αυτήν τη θρασύτατη πρόκληση οι Έλληνες Πόντιοι και όχι μόνον, ολόκληρος ο Παγκόσμιος Ελληνισμός, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας και στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι στην ιταμή στάση της Τουρκίας. Απαιτούμε από την τουρκική πλευρά την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου

Διπλωματικές πηγές: Η μη πραγματοποίηση λειτουργίας στη Μονή Σουμελά εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη

Άμεση ήταν η απάντηση και των διπλωματικών πηγών στην απόφαση των τουρκικών αρχών να μην δώσουν άδεια να λειτουργήσει η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος, τόνισαν οι διπλωματικές πηγές.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους, υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Σχετικές ειδήσεις