ΕΛΛΑΔΑ

Συνολάκης: Πιο ακραία τα καιρικά φαινόμενα το 2024 - Τι είπε για καύσωνα και καιρό

Καύσωνας, καιρός
Eurokinissi

Για την κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουμε και το 2024 μίλησε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπισή της, Κώστας Συνολάκης. 

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Συνολάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο καιρός και οι φετινές θερμοκρασίες μπορεί να είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, ωστόσο πρέπει να αναμένουμε ακόμη χειρότερη κατάσταση το επόμενο έτος.

«Με απασχολεί το γεγονός πως πριν από χρόνια οι εκτιμήσεις που γίνονταν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον καύσωνα τον έβαζαν στη δεκαετία του 2030 - 2040 και όχι τόσο νωρίς. Μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά. Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Συνολάκης.

Μάλιστα πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία πολύ ζεστή χρονιά. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα».

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τόνισε πως η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη θα φτάσει +1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.