ΕΛΛΑΔΑ

Σούνιο: Μη επανδρωμένο το βασικό «όπλο» έγκαιρης πρόληψης πυρκαγιών - Τι απαντά η Πολιτική Προστασία

Σούνιο: Μη επανδρωμένο το βασικό «όπλο» έγκαιρης πρόληψης πυρκαγιών - Τι απαντά η Πολιτική Προστασία
Το πυροφυλάκιο παραμένει μη επανδρωμένο, ενώ η συμβολή του θα μπορούσε να είναι καθοριστική

Σούνιο: Με τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς να είναι σε επίπεδα ρεκόρ, δυστυχώς όπως φαίνεται οι Αρχές δεν κάνουν ούτε τα αυτονόητα για να αποτραπεί η πιθανότητα μιας νέας πύρινης καταστροφής.

Μια σοβαρή καταγγελία στο Newsbomb.gr υπέβαλλαν κάτοικοι του Σουνίου, καθώς εν μέσω ακραίου, ιστορικού καύσωνα, τον κίνδυνο για πυρκαγιά πέρα από το «κόκκινο» και την Ανατολική Αττική να έχει ήδη καεί μια φορά φέτος, φαίνεται πως οι Αρχές αχρηστεύουν το σημαντικότερο «όπλο» που διαθέτουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Αυτό της πρόληψης και της έγκαιρης πρώτης προσβολής της φλόγας, πριν μετατραπεί δηλαδή σε μη αντιμετώπιση πυρκαγιά, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο λόγος, για ένα σημαντικό πυροφυλάκιο με θέα ολόκληρη την περιοχή του Σουνίου, από το οποίο ο παρατηρητής μπορεί έγκαιρα να ενημερώσει για τον πρώτο καπνό ή φλόγα, αυξάνοντας έτσι ραγδαία τις πιθανότητες η εστία να μην γίνει μέτωπο. Η πρόληψη, άλλωστε, που είναι κυρίως ευθύνη των Δήμων, αποτελεί την πιο αποτελεσματική στρατηγική έναντι της μάστιγας των πυρκαγιών, καθώς εκ του αποτελέσματος, η καταστολή είναι σπάνια αρκετή.

Πρόκειται για το πυροφυλάκιο «Δίανθος», το οποίο όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Σουνίου, αν και η χρησιμότητά του μπορεί να αποβεί καθοριστική για να προληφθεί το κακό, αυτό παραμένει… άδειο! Μάλιστα, υπάρχουν οι εθελοντές για να το επανδρώσουν, ωστόσο φαίνεται ότι δεν δίνεται η κατάλληλη εντολή…

Ο Σύλλογος έχει ενημερώσει τους αρμόδιους αρκετές φορές:

Ο Σύλλογος επισημαίνει στις Αρχές το πρόβλημα

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Σύλλογο και μας σχολίασαν τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΣΟΥΝΙΟΥ, θεωρεί απαράδεκτη την μη μόνιμη επάνδρωση του πυροφυλακίου «ΔΙΑΝΘΟΣ», ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, με κατάσταση συναγερμού με στάδιο 5, όπως ανακοίνωσε η Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής και σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο, θα ζητηθούν ευθύνες από τις υπεύθυνες αρμόδιες αρχές!

Εμείς προειδοποιούμε, ώστε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδηση μας και με τους πολίτες-μέλη μας, τους οποίους εκπροσωπούμε»!

Δείτε χαρακτηριστικά τη θέα από το πυροφυλάκιο και την έκταση της περιοχής την οποία θα μπορούσε να ελέγχει ο παρατηρητής:

Μετά τη δημοσίευση της καταγγελίας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαυρεωτικής επικοινώνησε με το Newsbomb.gr και μας ενημέρωσαν ότι εδώ και δυο μέρες , με ενέργειες του επικεφαλής Παναγιώτη Φλεβάρη, το πυροφυλακιο είναι επανδρωμένο από τις 12 έως τις 6 και διαθέτει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό. Αναμένεται να καλυφθούν κι άλλες ώρες με τη συνδρομή εθελοντών.