ΕΛΛΑΔΑ

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Τα ερωτήματα και η έρευνα για απόδοση ευθυνών

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Τα ερωτήματα και η έρευνα για απόδοση ευθυνών
Glomex/ΕΡΤ

Γιγάντια επιχείρηση από την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ στην γέφυρα που κατέρρευσε 

Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr στο συγκεκριμένο σημείο γίνονται έργα εδώ και δύο χρόνια, στο πλαίσιο ελεγχόμενης κατεδάφισης. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για πρόβλημα στατικότητας που αντιμετώπιζε η γέφυρα.

Το έργο έχει αναλάβει ως επικεφαλής των παραχωρησιούχων η κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Newsbomb.gr, πως, όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, θα ξεκινήσει έρευνα για να αποδοθούν οι ευθύνες. Πάντως αναμένεται και η αντίδραση της εταιρείας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το χρονικό

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιουλίου κατέρρευσε τμήμα γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στη Διοδώρου, στην περιοχή Μποζαΐτικα. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού από δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο σημείο.

Συγκεκριμένα στην επιχείρηση συμμετέχουν δεκάδες πυροσβέστες, η 6η ΕΜΑΚ, ασθενοφόρα καθώς και μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας που προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στους γύρω δρόμους. Επί τόπου και δύο σκύλοι έρευνας και διάσωσης.

Από την ΕΛΑΣ ενημερώνουν πως η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ευρεία Παράκαμψη της Πάτρας έχει διακοπεί στο ρεύμα προς Αθήνα, όπως επίσης και στην οδό Διοδώρου λόγω της πτώσης τμήματος της γέφυρας στην Περιμετρική.

Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει παράλληλα πως αναμένεται γερανοφόρο όχημα, προκειμένου να τραβήξει το κατασκευαστικό όχημα το οποίο βρίσκεται στο επάνω τμήμα της γέφυρας που έχει καταρρεύσει, έτσι ώστε να συνεχίσουν οι προσπάθειες εντοπισμού τυχόν εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας, ενώ από το 2021 ξεκίνησαν έργα αποκατάστασης για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής. Οι γέφυρες μήκους 167 και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας βρίσκονται στην αρχή της παράκαμψης των Πατρών.

Στην γιγάντια επιχείρηση που έχει στηθεί στη γέφυρα άνδρες της ΕΜΑΚ με αλυσοπρίονα προσπαθούν να κόψουν τα σίδερα, ενώ αρκετοί είναι οι συγκεντρωμένοι που διαμαρτύρονται για έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας για την κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Είχε προβλήματα στατικότητας - Παρουσίαζε προβλήματα

Πάτρα: «Βγάζαμε κάτι σίδερα» - Ρομά μιλά για περισσότερους νεκρούς από την κατάρρευση της γέφυρας

Πάτρα: Κατάρρευση γέφυρας με νεκρούς και εγκλωβισμένους - Έκλεισε η περιφερειακή προς Αθήνα