ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Δούρος: Πέθανε ο ιδρυτής της εταιρίας DUR

douros
thebest

Ποιος ήταν ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας 

Πέθανε ο επιχειρηματίας από την Πάτρα Νίκος Δούρος, ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ειδών ανδρικής ένδυσης DUR. Υπήρξε επί πολλά χρόνια πρόεδρος των Ρόταρι, Πρόεδρος στο Επιμελητήριο Αχαΐας καθώς και Πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένα Πάτρας. Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδας.

Ο Νίκος Δούρος, σύμφωνα με το thebest.gr, ήταν ένα από τα έξι παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, με μεγάλη κλήση στα γράμματα, όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ήθελε να γίνει στρατιωτικός γιατρός. Όμως, για να έχει το δικαίωμα να φοιτήσει στη συγκεκριμένη σχολή, έπρεπε να διαθέτει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν χαρακτηρισμένος αριστερός δεν του αφήνει κανένα περιθώριο. Έφυγε τη δεκαετία του ’50 από την Αρκαδία για την Πάτρα όπου ένας μακρινός συγγενής της οικογένειας που διατηρούσε στην πόλη μια μικρή βιοτεχνία ειδών ένδυσης του προσέφερε δουλειά: να γίνει πλασιέ.

Με δύο βαλίτσες γεμάτες εμπόρευμα, ο νεαρός Νίκος Δούρος περνάει απέναντι, στη Ναύπακτο, και γυρίζει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, φτάνοντας μέχρι την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

Πολύ γρήγορα αποκωδικοποιεί τον κόσμο του ενδύματος, βλέπει τα κενά της αγοράς, αποκτά καλές σχέσεις με εμπόρους, καταλαβαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν ρούχα. Σύντομα αποφασίζει να μην είναι πια «υπαλληλάκι», όπως λέει, αλλά να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Καλεί μάλιστα στην Πάτρα τους αδελφούς του, Παναγιώτη και Ανδρέα, και τους γονείς του, για να τον βοηθήσουν.

Κάπως έτσι, το 1960 γεννιέται η «Νίκος Δούρος και αδελφοί», μια ταπεινή οικοτεχνία που παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά εσώρουχα και κάλτσες. Επόμενο βήμα, η δημιουργία βιοτεχνίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ γεννιέται η DUR.

Το 1992 η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες. Ο Παναγιώτης Δούρος φεύγει από τη ζωή από το 1997. Δεν θα προλάβει να δει την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2000.