ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κέρκυρα: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες καίνε τον Παντοκράτορα - Ξέσπασε σε τρία σημεία

Φωτιά στην Κέρκυρα: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες καίνε τον Παντοκράτορα - Ξέσπασε σε τρία σημεία
Glomex/ΕΡΤ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας, η νύχτα της Κυριακής ήταν πολύ δύσκολη ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια για να φύγουν κάποιοι από τα σπίτια τους σε οικισμούς που είχε διαταχθεί εκκένωση λόγω της φωτιάς

Μαίνεται η φωτιά στην Κέρκυρα, η οποία ξέσπασε την Κυριακή, 23 Ιουλίου, σημαίνοντας συναγερμό με ενεργό μέτωπο να παραμένει αυτό στο Βιγλατούρι. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης, δεν έχουν καεί οικισμοί, ωστόσο η φωτιά πλησίασε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας, η νύχτα της Κυριακής ήταν πολύ δύσκολη ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια για να φύγουν κάποιοι από τα σπίτια τους σε οικισμούς που είχε διαταχθεί εκκένωση, καθώς δεν το ήθελαν.

Σημείωσε πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχειμάρη, η φωτιά έχει ακόμα μεγάλη ένταση και το μέτωπο είναι μεγάλο, αφού καίει τον Παντοκράτορα. Δεν υπάρχει πευκοδάσος αλλά πουρνάρια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ευτυχώς δεν υπάρχει αέρας, αλλά ακόμα δίνονται σκληρές μάχες σε Μέκουλα, Σάντα και Παλιές Σινιές.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο. Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL.

Συνολικά επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

Απεγκλωβίστηκαν 59 τουρίστες στην Κέρκυρα

Το λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το βράδυ της Κυριακής ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας. Οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.