ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: «Δεν έπρεπε να δουλεύουν Κυριακή μεσημέρι μέσα στον καύσωνα, δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας»

Πάτρα: «Δεν έπρεπε να δουλεύουν Κυριακή μεσημέρι μέσα στον καύσωνα, δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας»

Ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μίλησε για την τραγωδία με την κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα

Τραγωδία σημειώθηκε την Κυριακή στην Πάτρα μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στη περιοχή Μποζαΐτικα. Ένα άτομο έχασε τη ζωή ενώ οκτώ μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στα νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» και Ρίο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας στην περιμετρική της πόλης, στην οδό Διοδώρου, στα Μποζαΐτικα.

Στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Το πρωί της Κυριακής είχε προγραμματιστεί ελεγχόμενη έκρηξη στη γέφυρα, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, μόνο ελεγχόμενη δεν ήταν, καθώς τελικά εξελίχθηκε σε θανατηφόρα, καθώς κάτω από τα συντρίμμια βρήκε τραγικό θάνατο ένας άνδρας, ενώ άλλοι οκτώ εγκλωβίστηκαν.

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας: «Δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας»

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα. Ένα από αυτά είναι γιατί οι εργαζόμενοι δούλευαν το μεσημέρι της Κυριακής εν μέσω καύσωνα, ενώ βρίσκεται σε ισχύ υπουργική απόφαση που κάνει λόγο για παύση εργασιών μετά τις 12 το μεσημέρι λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

«Δεν έπρεπε να δουλεύουν. Ήταν Κυριακή σε συνθήκες καύσωνα. Η υπουργική απόφαση προβλέπει από τις 12 και μετά παύση εργασιών, αντιθέτως γίνονταν εργασίες. Δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα, οι οποίοι μάζευαν σίδερα και προσπαθούσαν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους», δήλωσε στο MEGA o Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Η έρευνα της Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι εργαζόμενοι.

«Οι κυβερνήσεις έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών να κάνουν ότι θέλουν και ότι νομίζουν για να «αυγατίσουν» τα κέρδη τους. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα εμείς, η εργατική τάξη, με νεκρούς, τραυματίες και ακρωτηριασμούς».

Ο Δήμος Πατρέων και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρούν σήμερα, Δευτέρα, σε 24ωρη απεργία με αφορμή την κατάρρευση τμήματος γέφυρας, αναζητώντας παράλληλα ευθύνες από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Πάτρα: Τέσσερις συλλήψεις για την κατάρρευση της γέφυρας

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για την κατάρρευση τμήματος γέφυρας, της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας, στην περιοχή, Προάστιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας συλληφθείς είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του έργου οι άλλοι δύο είναι εργαζόμενοι, ενώ αργά την Κυριακή έγινε γνωστή και μια τέταρτη σύλληψη. Οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού τουλάχιστον δύο ατόμων κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει ανασυρθεί νεκρός και τουλάχιστον 14 τραυματίες.

«Γλίτωσα από θαύμα», λέει με τρεμάμενη φωνή στην κάμερα ο Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσής της. Μάλιστα, αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών, υποστηρίζει: «Έχω δύο τρία άτομα από κάτω. Είναι πεθαμένοι. Τους είδα».