ΕΛΛΑΔΑ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γνωριμία με τον Βαρδή και η εξορία στην Αμοργό

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γνωριμία με τον Βαρδή και η εξορία στην Αμοργό

«Γνώρισα τον Βαρδή σε ένα φιλικό σπίτι όταν ήμουν μαθήτρια και εκείνος νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού», είχε κάνει γνωστό η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Θλίψη έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Επώνυμοι και ανώνυμοι κατέκλυσαν με μηνύματα τα social media μιλώντας για μια γυναίκα που το πρώτο της μέλημα ήταν η προσφορά.

Η ίδια δεν έδινε συχνά συνεντεύξεις. Ωστόσο το 1998 είχε μιλήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στην εκπομπή, Ενώπιος Ενωπίω, του Νίκου Χατζηνικολάου, κάνοντας μία σπάνια εξομολόγηση για την κοινή πορεία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

«Γνώρισα τον Βαρδή σε ένα φιλικό σπίτι όταν ήμουν μαθήτρια και εκείνος νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού. Όμως κύριε Χατζηνικολάου, όταν από την ζωή σου έχει περάσει μία εξορία αλλά και μία απόπειρα δολοφονίας δεν μπορείς να μιλάς για εύκολη ζωή αλλά ένα ζευγάρι που αγαπιέται στις δύσκολες ώρες δένεται περισσότερο», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Ποτέ δεν ένιωσα πιο κοντά στον άνδρα μου από εκείνες τις ώρες που πέρναγα κοντά του όταν μετά από ταλαιπωρίες συχνά ημερών κατάφερνα να φτάσω στην Αμοργό όπου ο Βαρδής ήταν εξόριστος από την δικτατορία. Και ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη ζεστασιά απ’ όση ένιωθα μέσα στην παγωνιά του μικρού μας δωματίου όπου συχνά κοιμόμουν με τις μπότες για να μην ξεπαγιάσω», είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Επίσης μόλις 22 ημέρες πριν τον θάνατο της, στις 2 Ιουλίου, κυκλοφόρησε η τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο περιοδικό Gala και την δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά. Σε αυτήν, η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO που έφυγε από τη ζωή σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουλίου, μιλούσε από καρδιάς για τον σύζυγο της, Βαρδή Βαρδινογιάννη και την πρώτη τους γνωριμία.

Θυμάστε την πρώτη σας συνάντηση με τον σύζυγό σας, Βαρδή;

Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου μαζί με τη στιγμή της γέννησης των παιδιών μου. Γνωριστήκαμε σε ένα συγγενικό σπίτι στον Πειραιά, όταν εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια κι εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο. Ούτε το γεγονός ότι εγώ έφυγα για την Αμερική για να συνεχίσω τις σπουδές μου μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο ανάμεσά μας. Ήμουν στην Αμερική και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα έρθει ένα γράμμα από τον Βαρδή. Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες, αλλά πάντα μαζί.

Πόσο υποστηρικτικός είναι ο σύζυγός σας;

Ο Βαρδής ήταν και παραμένει το στήριγμά μου. Είναι ο άνθρωπός μου και έχω την ευλογία να μοιράζομαι μαζί του λύπες και χαρές. Υπήρξε πάντα όχι μόνο απόλυτα υποστηρικτικός αλλά η πηγή της δύναμής μου και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.