ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βόλος - Πτέραρχος Ιατρίδης: Από την υπερθέρμανση ενεργοποιήθηκαν εκρηκτικά υλικά και βόμβες

Φωτιά Βόλος - Πτέραρχος Ιατρίδης: Από την υπερθέρμανση ενεργοποιήθηκαν εκρηκτικά υλικά και βόμβες
Eurokinissi

Φωτιά στον Βόλο: Με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και η Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο 

Στη Νέα Αγχίαλο οι εξελίξεις ήταν δραματικές καθώς η φωτιά έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης. Στην συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον άρον οι κάτοικοι ακόμα και δια θαλάσσης.

Την ίδια στιγμή γεννιούνται εύλογα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν όταν τελειώσει η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ως προς το γιατί φάνηκε να ξεφεύγει η κατάσταση, να φτάνει η φωτιά στην αποθήκη, να αναφλέγονται μεγάλης ισχύος πυρομαχικά (όπως προκύπτει από τις εικόνες που κάνουν σαφές το ωστικό κύμα που προκλήθηκε) και βεβαίως να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μεγάλης καταστροφής.

Ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος μίλησε για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

«Είχαμε μία δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να εκκενωθεί ο χώρος εκεί και να μην διακινδυνεύσει προσωπικό», σχολίασε αρχικά.

Στο ερώτημα πώς έφθασε η φωτιά μέχρι εκεί εξήγησε ο πτέραρχός ότι η φωτιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί καθώς οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η φωτιά να προσεγγίσει την περιοχή.

Σε ερώτηση αν η περιοχή ήταν αποψιλωμένη ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι τα απάντα στην περιοχή ήταν καθαρισμένα, αλλά υπήρχαν αγροτεμάχια με ελιές, καλαμιές και χόρτα, όπου αυτά πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά και η υψηλή θερμοκρασία να ενεργοποιήσει τις βόμβες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί ξανά.

Όπως εξήγησε οι πτέραρχος τα θραύσματα από αυτές τις βόμβες από την έκρηξή τους έχουν εμβέλεια μέχρι και 1χλμ και φθάνουν σε ύψος 100 μέχρι και 200 μέτρα.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να επιχειρήσει ομάδα πυροτεχνουργών.

Νέα Αγχίαλος: Στο συνεδριακό κέντρο Βόλου πέρασαν το βράδυ 2.500 άνθρωποι

Οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα είναι τρομοκρατημένοι από τα όσα βίωσαν χθες.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μικροεκρήξεις. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι καλύτερη.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον εκθεσιακό πολυχώρο βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ώστε να ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές για το πότε θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Πτέραρχος Ιατρίδης: «Από την υπερθέρμανση ενεργοποιήθηκαν τα εκρηκτικά υλικά και οι βόμβες στη Νέα Αγχίαλο»

Τι ακριβώς συνέβη και εξερράγησαν πυρομαχικά από αποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο προσπάθησε να εξηγήσει σήμερα μιλώντας στο MEGA ο πτέραρχος Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος απέδωσε το γεγονός σε υπερθέρμανση του εδάφους και των εγκαταστάσεων.