Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Φωτιές: Αντιμετωπίζουμε το «Τρίγωνο του Διαβόλου» - Καμπανάκι για καύσωνες διαρκείας

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε σε όσα αντιμετωπίζει η πυροσβεστική στις φωτιές που μαίνονται στη χώρα μας 
6'

Για τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα της χώρας μίλησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Πουρνάρας στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Αντιμετωπίζουμε πλέον το τρίγωνο του Διαβόλου», δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Πουρνάρας, ενώ αναφερόμενος στη φωτιά στη Μαγνησία είπε «από τις 11:30 έως τις 4:00 ειχαμε 9 νέες πυρκαγιές».

Ο κ. Πουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πιλότων του μοιραίου καναντέρ που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας στην Κάρυστο, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές.

Στη συνέχεια είπε πως θα χρησιμοποιήσει τρεις λέξεις για όσα αντιμετωπίζει στο πεδιό η πυροσβεστική: «Αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο του Διαβόλου», το οποίο όπως εξήγησε είναι οι «υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή υγρασία και ο άνεμος βέβαια».

Η ένταση και η εξάπλωση των πυρκαγιών τις κάνουν πάρα πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες είπε ο κ. Πουρνάρας, ενώ όπως σημείωσε η Πυροσβεστική είναι σε γενική επιφυλακή από την έναρξη των πυρκαγιών που μας απασχόλησαν, με τους πυροσβέστες να κάνουν τιτάνιο αγώνα ξεπερνώντας σωματικά και ψυχικά όρια.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους απλούς πολίτες, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως το Πυροσβεστικό Σώμα σε καθημερινή βάση καλείται να αντιμετωπίσει 60-80 πυρκαγιές.

«Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε επιχείρηση με 350 άτομα και καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές» επισήμανε, καλώντας τους Έλληνες πολίτες να εμπιστεύονται το πυροσβεστικό σώμα.

Ζερεφός: Κάθε χρόνο θα έχουμε καύσωνες μεγάλης διάρκειας

«Κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές», είπε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, κρούοντας τον κώδωνα για επερχόμενους καύσωνες διαρκείας. Μάλιστα, ο ίδιος έστειλε και σαφές μήνυμα πως «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξ’ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Ο Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης σημείωσε ότι «πάντοτε είχαμε καύσωνες οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας. Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα είχε προκαλέσει 3.000 θύματα». Πρόσθεσε δε ότι βαθμιαία εμφανίζονται πλέον πιο συχνά καύσωνες που ευνοούν την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών».

Ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι η αλλαγή του κλίματος που παρατηρήθηκε φέτος, είχε αντίκτυπο σε αυτό που βιώνουμε τον Ιούλιο: «Με τη φράση ότι «το 2023 είναι το έτος που θα το θυμόμαστε γιατί μια ολόκληρη (κλιματική) ζώνη υποφέρει».

«Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012», ανέφερε ο κ. Ζερεφός. Μιλώντας για την αλλαγή που έχει σημειωθεί το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός από ότι ήταν παλιά.

«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. «Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εάν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

«Δυστυχώς με το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολύ δύσκολο», είπε. «Εκτός από την πρόληψη είναι και η προσαρμογή. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ», πρόσθεσε λέγοντας ότι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών

Σχετικά με το πώς έγινε η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών ο κ. Ζερεφός παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, που έκανε λόγο για 667 πυρκαγιές σε λίγες μέρες τονίζοντας ότι «η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης».

Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τους παρατεταμένους καύσωνες, τις μεγαπυρκαγιές και τους πυροστρόβιλους, σχολίασε ότι «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007». Γι’ αυτό και όπως είπε, «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».

Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο. Για να δώσει έμφαση αναφέρθηκε στην υπερθέρμανση στα νερά της Αμερικής και της Μεσογείου, που μοιάζει απίστευτη. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, όσο η ενέργεια που στέλνει ο ήλιος κάθε δευτερόλεπτο και πλέον καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε».

Καύσωνας Κλέων: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που καταγράφηκε στη χώρα

Ο διάρκειας 15 ημερών καύσωνας που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Στον καύσωνα διακρίνονται τρεις φάσεις:

Η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου, η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.

Σχετικές ειδήσεις