ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας: Πώς θα την εκδώσετε για υγειονομική κάλυψη στο εξωτερικό

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας: Πώς θα την εκδώσετε για υγειονομική κάλυψη στο εξωτερικό

Υγεία: Εάν έχετε σχεδιάσει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για διακοπές, απαραίτητο «αξεσουάρ» θα πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Η Κάρτα ασφάλισης μπορεί να καλύψει πλήρως όλες τις ιατρικές σας ανάγκες που μπορεί να προκύψουν αιφνιδίως, εάν ταξιδέψετε σε κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας παρέχει ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις χώρες της ΕΕ για επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας την οποία επισκέπτεστε.

Για παράδειγμα, στις καλυπτόμενες παροχές της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας περιλαμβάνονται οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό.

Δωρεάν η κάρτα

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας χορηγείται δωρεάν αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργής ασφαλιστικής ικανότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα. Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης.

Για να τη λάβετε πρέπει να απευθυνθείτε στον φορέα ασφάλισης υγείας στον οποίον είστε ασφαλισμένος/η και ο οποίος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έξοδα υγειονομικής σας περίθαλψης.

Η διαδικασία

Στη χώρα μας για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή:

Ασφαλισμένοι > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους > Έκδοση ΕΚΑΑ: https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/elektronikes-yperesies-gia-asphalismenoys

Κατά την καταχώρηση της αίτησης:

Αν η αίτηση αφορά τον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλεγεί «Άμεσα ασφαλισμένος».

Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά τον έμμεσα ασφαλισμένο (προστατευόμενο μέλος), στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλεγεί «Έμμεσα ασφαλισμένος» και εν συνεχεία οι πολίτες πρέπει να καταχωρήσουν τον ΑΜΚΑ και με λατινικά στοιχεία το ονοματεπώνυμο του έμμεσα ασφαλισμένου.

Με την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες ο αιτών θα παραλάβει την ΕΚΑΑ στην Διεύθυνση κατοικίας που δήλωσε κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χορήγησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν να μεταβούν και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), προκειμένου να αιτηθούν την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας