ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 9 περιφέρειες σήμερα - «Εχθροί» οι δυνατοί άνεμοι και οι εμπρηστές

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 9 περιφέρειες σήμερα - «Εχθροί» οι δυνατοί άνεμοι και οι εμπρηστές

Συναγερμός για κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν από σήμερα στη χώρα μας μέχρι και το Σαββατοκύριακο - Νέες συλλήψεις εμπρηστών από τις Αρχές.

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός καθώς οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τις επόμενες ημέρες εντείνουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ειδικότερα για σήμερα, Τρίτη 8 Αυγούστου, η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε εννιά περιφέρειες και συγκεκριμένα σε:

  • Αττική
  • Στερεά Ελλάδα (Εύβοια συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Σποράδες)
  • Πελοπόννησο (Μεσσηνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Ιόνια Νησιά
  • Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αγιον Όρος)
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Θάσος, Έβρος συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης)
  • Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

Έρχονται ισχυρά μελτέμια

Το έργο των πυροσβεστών σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγίας θα δυσκολέψουν και τα μελτέμια εντάσεως έως και 7 μποφόρ που αναμένεται να πνέουν στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο. Mάλιστα την Τετάρτη δεν αποκλείται να φτάσουν και τα 9 μποφόρ.

Αλλά πολύ ισχυροί θα είναι οι άνεμοι και σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν ένταση μέχρι και 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια τους 30 με 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Τα παραπάνω δεδομένα αλλά και η ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων για την πορεία των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην Ελλάδα υποδεικνύει σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών την ερχόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα από σήμερα Τρίτη, έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023.

«Έχθροι» της Πυροσβεστικής και οι εμπρηστές

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί με αφορμή και τις τελευταίες συλλήψεις εμπρηστών από τις Αρχές.

Χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου συνελήφθη ένας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε αγροτική έκταση του δήμου Πλατανιά Χανίων ενώ ένας 29χρονος προσήχθη για ταυτόχρονες εστίες που άναψαν στον Άγιο Βλάσιο Τρίπολης.

Σημειώνεται ότι στις 22 Αυγούστου θα βρεθεί στο εδώλιο ο 87χρονος που συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα στον Άγιο Στέφανο.

Η δίκη του κατηγορούμενου για εμπρησμό από πρόθεση αναβλήθηκε για τις 22 Αυγούστου μετά από αίτημα του ίδιου και προκειμένου να κληθεί στο δικαστήριο να καταθέσει ο γείτονας του 87χρονου ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές όταν τον είδε να επιχειρεί να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα και ανάμεσα σε δέντρα τα ξημερώματα της Κυριακής.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερα βαριές θα είναι οι ποινές που θα αντιμετωπίζουν όσοι διαπράττουν εμπρησμό ακόμα και εξ αμελείας, οι οποίοι θα οδηγούνται μέχρι και στη φυλακή.

Ενώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

58 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από τις 18:00 της Κυριακής (6/8), μέχρι τις 18:00 της Δευτέρας (7/8), ξέσπασαν 58 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σχετικές ειδήσεις