ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Εικόνες από το κέντρο εκπαίδευσης των ξένων πυροσβεστών στη Νέα Μάκρη

fotia
Photo: Youtube

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 205 πυροσβέστες από 6 χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία.

Στο συντονιστικό κέντρο των ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων, στη Νέα Μάκρη βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Πρόκειται για το Κέντρο όπου εκπαιδεύονται οι ξένοι πυροσβέστες οι οποίοι έρχονται να επιχειρήσουν σε Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τις πυρκαγιές του 2021, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση Ευρωπαίων πυροσβεστών, η χώρα μας ανέλαβε να υλοποιήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προεγκατάστασης ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Έρχονται εδώ προκειμένου να μείνουν για ένα μήνα συνεχόμενα, είτε σε δόσεις των δεκαπέντε ημερών που διαρκεί η αποστολή τους, είτε για ένα μήνα, όπως είναι οι Γάλλοι, για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συνεπιχειρήσουν με τον Έλληνα πυροσβέστη. Έχουμε καταρτήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε ο Ευρωπαίος πυροσβέστης να εξοικειωθεί με το ελληνικό φυσικό περιβάλλον. Είναι πρωτόγνωρες συνθήκες γι’ αυτούς, οπότε θα έλεγα ότι έρχονται κατά κόρον για να εκπαιδευτούν, να πάρουν τεχνογνωσία από τον Έλληνα»σημειώνει ο Βασίλειος Μπίκας, Αντιπύραρχος – Συντονιστής Συνδέσμου Ξένων Αποστολών στην Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 205 πυροσβέστες από 6 χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία.

Στο πλαίσιο προεγκατάστασης, η Ελλάδα εφαρμόζει για πρώτη φορά τον θεσμό του διοικητικού συνδέσμου: πολίτες που προέρχονται αποκλειστικά από εθελοντές του πυροσβεστικού σώματος και υποστηρίζουν το έργο των ξένων πυροσβεστών, σε θέματα διοικητικής μέριμνας.