ΕΛΛΑΔΑ

Απλησίαστα τα ενοίκια σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη - Γιατί πετούν έξω τους φοιτητές

Ακίνητα

Ακριβά είναι τα ενοίκια με τους φοιτητές να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα 

«Τσουχτερές» και σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστες είναι οι τιμές ενοικίασης σπιτιού στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τις αυξήσεις από το 2017 μέχρι και σήμερα να φθάνουν το 60% στην Αθήνα. Ακολουθούν Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 50-55%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, ως προς τα ζητούμενα μισθώματα την τωρινή περίοδο, πιο ακριβή περιοχή είναι η Κέρκυρα και ακολουθούν τα Χανιά ενώ πιο οικονομικές περιοχές είναι η Ξάνθη, η Τρίπολη και η Κόρινθος.

Τους «πετάνε» έξω για να κάνουν τα σπίτια Airbnb

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας, μιλώντας στο OPEN, σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα στα Χανιά, ο ιδιοκτήτης νοικιάζει το σπίτι στον φοιτητή τον Οκτώβριο και τον Μάιο τού ζητά να αποχωρήσει, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατοικία μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, για τη θερινή τουριστική σεζόν. Έτσι, ο φοιτητής καλείται να διαμείνει σε κάποιο ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το κόστος να εκτινάσσεται.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα Χανιά. Όπως τόνισε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN, την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Κέρκυρα.