ΕΛΛΑΔΑ

Ξεσηκώνονται οι κρατούμενοι για τις άθλιες συνθήκες - Διαμαρτυρία από έγκλειστους 4 φυλακών

Ξεσηκώνονται οι κρατούμενοι για τις άθλιες συνθήκες - Διαμαρτυρία από έγκλειστους 4 φυλακών

Την άθλια κατάσταση που καθημερινά βιώνουν στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, αλλά και σε τρία ακόμη σωφρονιστικά ιδρύματα καταγγέλλουν με επιστολή τους κρατούμενοι.

Την ζοφερή πραγματικότητα στις ελληνικές φυλακές και τις επιπτώσεις της καταγγέλλουν κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού σε ανοιχτή επιστολή τους, την οποία συνυπογράφουν κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, Λάρισας, Πάτρας και Χανιών.

Το κείμενο διαμαρτυρίας, που δημοσιεύει το omniatv, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, τον Προϊστάμενο του Αρείου Πάγου και τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας.

Οι κρατούμενοι ζητούν απάντηση σε σειρά ζητημάτων, αφού τονίζουν πως το τελευταίο διάστημα είναι πρωτοφανής η περιστολή των δικαιωμάτων τους και πως η πολιτεία δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.

«Αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα υπερπληθυσμού των φυλακών, έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανεπάρκεια πόρων, ανεξιχνίαστους θανάτους κρατουμένων, ανεπαρκή ποιότητα φαγητού, ανεπάρκεια χώρων προαυλισμού και άθλησης» καταγγέλλουν.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας δημιουργεί το παράδοξο να θεμελιώνει δικαίωμα λήψης άδειας μόλις λίγο πριν την θεμελίωση του δικαιώματος της υφ’ όρου απόλυσης. Αυτό συνεπάγεται έντονες δυσχέρειες στην επανένταξη και στην επανακοινωνικοποίηση μας ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε κρατούμενους οι οποίοι υπό το προϊσχύον καθεστώς ήδη έχουν λάβει άδειες και έχουν αρχίσει να επανεντάσσονται ομαλά και ουσιαστικά έτσι απομακρύνονται από την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Βοιωτία: Νεκρός βοσκός που πήγε να σώσει τα ζώα του από τις φλόγες

Θλίψη στην Κέρκυρα: Νεκρός σε τροχαίο 23χρονος δικυκλιστής

Λάρισα: Μια φώκια σε παραλία του Αγιόκαμπου - «Μην αντιμετωπίζετε τις φώκιες σαν δελφίνια»