ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Ακόμα ένας νεκρός μετανάστης στον Έβρο - Η εικόνα από τα μέτωπα σε Φυλή και Βοιωτία

Φωτιές: Ακόμα ένας νεκρός μετανάστης στον Έβρο - Η εικόνα από τα μέτωπα σε Φυλή και Βοιωτία
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Αισιοδοξία για τις φωτιές σε Φυλή και Βοιωτία με την ανησυχία να παραμένει στην Αλεξανδρούπολη, η οποία μετράει ακόμα έναν νεκρό μετανάστη και πολλά μέτωπα

Αυξάνονται οι νεκροί μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 19.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η σορός περισυλλέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δρόμο στο δάσος κοντά στις κεραίες της Λευκίμης προς την Αγία Παρασκευή. Από εκεί μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το αρμόδιο τμήμα θα προχωρήσει σε προανάκριση.

H Eλληνική Oμάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (D.V.I), έχει αναλάβει από τις 23 Αυγούστου 2023 το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η εικόνα από το μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη

Η μείωση της έντασης των ανέμων, η βορειοανατολική κατεύθυνσή τους που τους φέρνει κόντρα στα πύρινα μέτωπα και η συνεχιζόμενη-περαιτέρω διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών, φαίνεται ότι δημιούργησαν έναν ικανό τοίχο άμυνας και προστασίας του οικισμού της Δαδιάς.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης του συγκεκριμένου μετώπου που κινείται και νότια με κατεύθυνση προς την περιοχή της Λευκίμης, γίνονται από επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ανακόπτοντας μέχρι στιγμής την πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό.

Παράλληλα υπάρχει ένα δεύτερο μέτωπο στην αναχαίτιση του οποίου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κατάσβεσης προκειμένου να μη φύγει η φωτιά απ' τον κεντρικό δρόμο της Κοτρωνιάς και κατευθύνεται προς το Μικρό Πυρήνα όπου υπάρχουν φωλιές αρπακτικών και φτάνει μέχρι την περιοχή των Τριών Βρύσεων. Σύμμαχος κι εδώ ο βορειοανατολικός άνεμος και η έντασή του η οποία σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις δεν θα ξεπεράσει μέχρι και αύριο το πρωί τα 3-4 μποφόρ .

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας. Ήδη γίνονται προσπάθειες διάνοιξης μίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης ώστε να διευκολυνθεί το εκεί έργο της πυρόσβεσης.

Το δεύτερο μέτωπο στο νότιο Έβρο είναι στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων, σ' ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει και το ρέμα της Ιτέας. Εκεί φορτωτές από την Περιφέρεια και το Δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το περιορίσουν ώστε να μην απειληθούν οικισμοί.

Σημειώνεται ότι στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν και σήμερα 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων και από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στη Δαδιά μετά την αποχώρηση της δύναμης που εστάλη από τη Ρουμανία στο έργο της κατάσβεσης σήμερα συμμετέχουν 64 Τσέχοι πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ενεργό το μέτωπο στο Φρούριο της Φυλής

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Φωτιά στη Βοιωτία: Καλύτερη εικόνα με διάσπαρτες όμως εστίες - Για τρίτη μέρα καίγεται η Υλίκη

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Υλίκη είναι το μέτωπο που καίει για τρίτη ημέρα. Εκεί δίνουν μάχη 18 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα, 5 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Όσον αφορά τις διάσπαρτες εστίες στη Βοιωτία η εικόνα είναι καλύτερη. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή και να επιχειρούν για κατάσβεση. Συνολικά στις διάσπαρτες εστίες βρίσκονται 38 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα, 16 οχήματα και 2 ελικόπτερα.